AD-blacklist1

2011
szep.
11

Fővállalkozóból kiemelt adós

forintÍgy múlik el a világ dicsősége: a Bihari út 8/c alatti szociális városrehabilitiációs projekt egyik fővállalkozójából az adóhivatal feketelistájának egyik kitüntetett szereplője lett. Több mint százmillióra rúg a tartozása.

 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal negyedévente közzéteszi a jogerőssé vált adótartozások listáját. A legutóbbi névsort július végén ismertette a hatóság, a következőre körülbelül egy hónap múlva derülhet fény. De maradjunk még, a júliusinál: ha kőbányai szemszögből vizsgáljuk, akkor kivehető, hogy két kerületi székhelyű vállalkozás szerepel a „szégyentáblán”. Az egyik a City-Port Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (Pongrác u. 9/B.), 571,6 millió (!) forintos megállapított adóhiánnyal. A másik a CLAR-BAU Építőipari, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. f. a. (Ceglédi út 30.), 139,7 milliós adóhiánnyal – nos, ez a, mint a megjegyzésből is kitűnik, felszámolás alatt lévő cég kis figyelmet érdemel.


Idézet a kőbányai képviselő-testület 2010. február 15-i ülésének jegyzőkönyvében rögzített napirend előtti felszólalásról. Az előadó Radványi Gábor Fidesz-frakcióvezető, jelenlegi alpolgármester volt.
„A történet három évvel ezelőtt kezdődött, amikor a Fővárosi Önkormányzat és a Kőbányai Önkormányzat között megállapodás jött létre a Bihari út 8/c épületegyüttes rehabilitációjára, amely a Kőbányai Vagyonkezelő Zrt.-t bonyolítási feladatokkal ruházta fel. (…) Az eljárás nyertese a „Kaszab-éra” egyik zászlóshajója, a CLAR-BAU Kft. lett, amely a kiírás értelmében alvállalkozókat is foglalkoztathatott. A CLAR-BAU Kft. azért nyerhetett, mert a legjobb ajánlatot tette az egész projekt befejezésére vonatkozóan. A munkálatok akadozva, döcögve, időpont módosításokkal ugyan, de haladt előre. Egyszer csak, idézve a tájékoztatóból „a vállalkozó 2009 decemberében előzetes értesítés nélkül levonult a munkaterületről”. Ezek utána Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. a CLAR-BAU Kft.-nek felróható okok miatt elállt a kivitelezési szerződéstől, majd új közbeszerzési eljárást írt ki, melyen a legolcsóbb ár is 31 millió forinttal haladta meg a projekt befejezésére rendelkezésre álló mintegy 40 millió forintot. Hogy is van ez? Nyer egy cég a legalacsonyabb árral a teljes befejezésre. Addig végzi a munkáját, amíg az számára nyereséges, hasznot hozó, majd miután látja, hogy veszteségei is keletkezhetnek, hogy nem tud kijönni az általa megajánlott vállalási összegből, akkor gyorsan kiszáll, eltűnik, felszámolódik, megszűnik létezni? Mi pedig ezt nyeljük le és nyúljunk ismét, ki tudja hányadszor, jó mélyre a zsebünkbe, hogy a Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. igényeit megint maradéktalanul kielégíthessük? (…) Azt teljesen elfogadhatatlan hozzáállásnak tartja, amit a Felügyelő Bizottság többségében lévő tagjai, és a gazdasági ügyekért felelős alpolgármester képvisel, mely szerint egy 650 millió forintos projektnél – ismerve a magyar építőipar állapotát – ez a 31 millió forintos megcsúszás nem is rossz arány. Hol itt a gondos gazda felelőssége? Az már csak hab a tortán, hogy az általuk verbálisan támogatott kisvállalkozók közül értesüléseim szerint hármat a CLAR-BAU Kft., mint alvállalkozót nem fizetett ki az általuk elvégzett munkák után, és ezzel az anyagi ellehetetlenülés szélére sodorta őket.” A szociális városrehabilitációs projekt befejezéséről szóló tájékoztató szerint a tervezett összköltség 684,6 millió forint volt, a pótlólagos forrásokkal együtt azonban a végösszeg 724,2 millió forint lett."


A nevezett cég egyébként korábban – még a felszámolási időszak előtt – Eördögh Attila neve alatt futott, aki az előző önkormányzati ciklusban a MSZP frakciójának tagja volt. (Amikor az ügy 2010. februárjában kipattant, Eördögh úgy nyilatkozott, hogy már nem tagja a vállalkozásnak.)
Igazából csak egyetlen (költői) kérdés merül fel bennünk: ha a CLAR-BAU adós és felszámolás alatt áll, de amúgy korábban jutott önkormányzati pénzhez is, akkor abból mennyi, kinél landolt? Az ügyre szándékaink szerint visszatérünk…

(fotó:flickr.com)