AD-blacklist1

2022
már.
01

Miért alakult ki chiphiány, és mi lehet rá a megoldás?

Írta: szerk-OGY

chip1Azt nagyjából a legtöbb tech- vagy gaming területen jártas felhasználó tudja, hogy a globálisan kialakult chiphiány már nagyjából két éve sújtja világot, melynek következtében egyrészt az erősebb videokártyák beszerzése, ezzel együtt pedig például a gaming PC-k tuningolása, fejlesztése, másrészt pedig a Playstation 5 beszerzése is meglehetősen macerássá vált.

  

   Mindez pedig akarva-akaratlanul is teret adott a nyerészkedőknek, akik akár a VGA-kat, akár pedig a PS5-öket tucatszámra vásárolják fel, hogy aztán kövér haszonnal értékesítsék tovább azokat a többi usernek. 

   És bár magáról a jelenségről a legtöbb felhasználó ilyen-olyan formában biztosan értesült már, ez azonban már csupán maga a következmény, az okok ugyanakkor még mindig nem mindenki számára egyértelműek. A rövid választ a kérdésre a két éve tartó pandémia alatt meghatványozódott keresletben, a 2020-ban az USA és Kína között kialakult geopolitikai érdekellentétek következményeiben (a kínai gyárak kiesésével közel az összes teher a tajvani chipgyárakra nehezedett), illetve a mindezzel továbbra is párhuzamosan dübörgő crypto bányászatban találjuk, ám a helyzet mégsem ennyire egyszerű.

 

   Mivel a járvány egy pillanat alatt kényszerítette rá az egész világot egyfajta hibrid életvitelhez való azonnali alkalmazkodáshoz – vagyis a home office intézményéhez –, az erre való átállás jóval erőforrásigényesebb, mint ahogyan azt alapvetően gondolnánk. Az olyan cégek esetén, amelyek példának okáért komplett állomány szinten asztali gépekkel dolgoztak, ám a Covid miatt home office-ra kényszerültek, az létszám függvényében annyi mínusz laptopot (és tucatnyi más, mikroprocesszorokat használó eszközt: webkamerát, headsetet, mikrofont, telefont, tabletet stb.) jelent az aktuális piacról. Igen ám, de a kiesett mennyiséget egyrészt pótolni kell, másrészt pedig lépést is kell ezzel tartani, hogy a kialakult helyzetben még véletlenül se lépjen fel készlethiány az alkatrészeket illetően. És ugyebár minél több munkahely kényszerül home office-ra, az annál több laptopot, vagyis annál több alkatrészt jelent. 

 

   chip3A Westnotebook szakértője szerint helyzetet ráadásul tovább bonyolította, hogy a különböző elektronikai alkatrészek gyárait ugyanúgy sújtotta a járvánnyal járó tömeges megbetegedés és lezárások, így pedig komplett állományok estek ki a munkából, a folyamatok lelassultak, szélsőséges esetben le is álltak, ezzel pedig a kínálat visszaesett, a kereslet ugyanakkor csak még tovább nőtt. Mindezen pedig a továbbra is aktívan fennálló cryptovaluta bányászat csak még tovább rontott, míg végül nem meglepő módon, az árak is elszabadultak. Utóbbi esetén főként az jelenti a problémát, hogy a bányászok a hatékonyság érdekében nyilván nem egyesével, hanem tucatszámra vásárolják fel a VGA-kat, pont azt a közösséget fosztva meg ezzel a videokártyáktól, akik csupán játszani akarnának, vagyis a gamereket. A probléma gyökerét pedig maga az Nvidia is felismerte, így a folyamat visszaszorítására elkezdte „visszabutítani” az újabb VGA-it éppen csak annyira, hogy gamingre még jók legyenek, de bányászatra már nem igazán.

   A helyzet súlyosság mutatja, hogy a chiphiány miatt rengeteg alkalommal leálltak teljes autógyárak, hiszen a gépjárművekbe is chip szükséges. Természetesen nem kímélte a többi chipet tartalmazó terméket sem a félvezetők hiánya: nem csak a konzolok és videókártyák, de a memória, SSD, alaplap, de akár egy okos mosógép ára is emelkedett.

 

   chip2Öröm az ürömben, hogy mindennek következményeként a használt elektronikai piac iránti kereslet meghatványozódott, hiszen ott a kínálat bősége a piac folyamatos forgása miatt egyrészt továbbra is változatlan, másrészt pedig a használt piacra a globális áremelkedés sem volt annyira durva hatással. Így pedig bár a gyártósorról frissen legördült és a boltok polcain még melegében landolt elektronikai termékeket valóban globális készlethiány és áremelkedés sújtja, a használt piac éppen ezért virágzik. További nehézséget jelent az új laptopok és egyéb elektronikai termékek piacán, hogy a meghosszabbodott gyártási idők miatt az egyedi rendelések teljesítése adott esetben simán lehet fél év is. Ezzel szemben a használt laptopok piacán ez nem jelent problémát, hiszen jellemzően minden kereskedő készletről kínálja a felújított laptopokat.

   Amennyiben pedig hajlandóak vagyunk lemondani annak élményéről, hogy egy új terméknek mi vagyunk az első gazdái, mi bontjuk ki vagy kapcsoljuk azt be először, a lehetőségeink száma a konstans megújuló használt piacnak hála, valamint még a chip hiány következtében kialakult helyzet dacára is magas.