AD-blacklist1

2022
feb.
26

5 tevékenység, amitől gyorsan csődbe mehetsz

Írta: szerk

fizetonline1A pénzügyi problémák egy olyan problémát jelentenek a mai társadalomban, amellyel életük egy bizonyos szakaszában sokan szembesülnek. Ezeknek a problémáknak számos oka lehet, kezdve a nem megfelelő jövedelemtől egészen a sajátos élethelyzetek okozta kedvezőtlen helyzetekig.

  

 

   Sokszor azonban néhány nem megfelelő döntés, vagy esetleg egy rosszul használt eszköz áll amögött, hogy valakinél pénzügyi problémák alakulnak ki. Ezekkel fontos tisztában lenni annak érdekében, hogy elkerülhessük a kellemetlen helyzetek kialakulását. 

 

   Sok esetben elmondható, hogy a pénzügyi problémák valamilyen online tevékenységgel kapcsolatban alakulnak ki. Az internet és a számítógép használata a mai társadalom szerves részét képezi, és minden más technológiai fejlesztésnél jobban megváltoztatta az életünket.  Ma már nincs olyan terület, ahol ne lehetne szinte bármit megtenni online is. Ráadásul ezekben a helyzetekben sokkal inkább jellemző a túlköltekezés. Már csak azért is, mert nincs valós pénz a kezünkben, minden tranzakció online történik. Ráadásul sokan több pénzügyi szolgáltatót is használnak, így sokszor szinte átláthatatlan lesz, hogy hol, mikor, mennyit költenek. Ez pedig könnyen vezethet oda, hogy a nem jól vezetett kiadások miatt valaki pénzügyi nehézségek közepette találja magát. Az alábbi cikkben megnézzük, hogy melyek azok a tevékenységek, amelyek a legtöbb esetben okozhatnak anyagi problémákat. 

 

Online fogadások

 

   Manapság az online fogadások rendkívül népszerűek, egyre többen fogadnak a kedvenc csapataikra. Ez rendben is van addig, amíg valaki ezt csak szórakozásból teszi, figyelembe véve az anyagi lehetőségeit, és csak akkora összegekkel játszik, amelynek az elvesztése semmilyen problémát nem okoz számára. Figyelembe kell venni azonban, hogy ehhez nagyfokú önfegyelemre is szükség lehet. Azt sem árt szem előtt tartani, hogy az online fogadásra nem lehet úgy tekinteni, mint egy stabil bevételi forrás. Előfordulhat ugyan, hogy valaki nyerő szériát fog ki, és akár többször is nyer egymás után. De természetesen az sincs kizárva, hogy egymás után több veszteség is érkezik. Különösen akkor igaz ez, ha valaki úgy gondolja, hogy kompenzálja az előző veszteségeket, és egyre nagyobb és nagyobb összegeket tesz fel, sokszor akár valamilyen stratégia nélkül. A sportfogadással nincs probléma addig, amíg valaki kizárólag hobbiként tekint rá, és csak akkora összegekkel játszik, amit megengedhet magának, valamint olyan segítséget is igénybe vesz, mint egy útmutató a sportfogadáshoz,  amely segítséget nyújthat a megfelelő stratégia kialakításhoz.

 

fizetonline3  A foci mellett számos egyéb sportág fogadási lehetőségei léteznek

 

Online vásárlások

 

   Az online vásárlások szintén okozhatnak anyagi problémát. Itt természetesen nem arra gondolunk, amikor valaki a heti vagy éppen havi nagybevásárlást online intézi, és rendeli meg a szükséges termékeket. Ebben az esetben is igaz azonban az, hogy könnyen túl lehet költekezni főleg a nem létszükséglethez kapcsolódó dolgok online vásárlásával. Hiszen nagyon könnyű több terméket rendelni, vagy éppen olyanokat is megvásárolni, amire semmi szükségünk nincs. Ráadásul itt is igaz az, amit fentebb említettünk. Mivel nem kapcsolódik hozzá érzékelhető pénzmozgás, így sokszor nehezebb érzékelni azt, hogy mennyi pénzt költünk. Fontos tehát kövessük nyomon ezeket a kiadásokat. Ehhez akár egy applikációt is használhatunk. Így biztosak lehetünk abban, hogy nem költünk többet, mint amit megengedhetünk magunknak. 

 

Online aukciók

 

   Hasonlóan az online vásárlásokhoz, nagyon kell figyelni arra is, hogy egy-egy online aukció során ne költsünk nagyobb összeget, mint amit megtehetünk. Sokan azt gondolhatják, hogy nem is szoktak aukciókban részt venni. Ezekkel azonban sokféle formában lehet találkozni. Rengeteg online jótékonysági árverés van például, amely sokszor valamilyen közösségi média felületen zajlik. De olyan hirdetési oldalak is vannak, ahol a megvásárolni kívánt termékekre licitálni kell, és a legmagasabb árat igénylő vásárolhatja meg a terméket. Ebben az esetben is figyelni kell arra, hogy ha a termék ára eléri azt a határt, amelyet már nem engedhetünk meg magunknak, akkor hagyjuk abba licitálását, és nézzünk utána annak, hogy hol lehet még megvásárolni ugyanazt a terméket kedvezőbb áron. 

 

Pénzügyi befektetések

 

   Az internet világában mindennél egyszerűbbé vált az, hogy bárki kezelhet különféle pénzügyi befektetéseket. Gondolunk csak a részvényvásárlások egyszerűbb menetére, vagy éppen a kriptovalutákba való befektetésekbe. Óvatosan kell kezelni azonban ezeket, hiszen egy rossz döntéssel akár a teljes befektetett összeget elveszíthetjük. Itt is igaz az, hogy ha ilyen befektetést indítunk, akkor vegyük figyelembe a lehetőségeinket. Ne feledkezzünk el tájékozódni a választott pénzügyi piac sajátosságairól, mozgásairól, statisztikáiról. Sőt, inkább vegyük igénybe egy szakértő segítségét, hiszen egy tanácsadóra költött összeg sokszor nemcsak a pénzügyi katasztrófa elkerülésében segíthet, de abban is, hogy a befeketésünket végül pozitív egyenleggel zárhassuk. 

 

fizetonline4

 

A hitelkártyák és folyószámlahitelek nem megfelelő használata

 

   Az utóbbi időben egyre több ember használ hitelkártyát, vagy él a folyószámlahitelek adta lehetőségekkel. Ez addig rendben is van, amíg ez a szabályok figyelembe vételével történik. Sőt ebben az esetben a visszatérítések miatt akár még egy kisebb nyereség is elérhető ezekkel. Ha valaki azonban elfelejti időben befizetni a számlára az elköltött összeget, akkor hatalmas kamatokkal kell számolnia, amelyek az idő múlásával egyre nagyobbak lesznek. Nagyon fontos tehát, hogy ha valaki ilyen eszközt szeretne használni, akkor előzetesen tájékozódjon a feltételekről, és maradéktalanul tartsa be azokat.