AD-blacklist1

2022
feb.
16

Török élelmiszer áruház nyílt a Kőbányai úton

Írta: Oszvald György

turky leadNem egészen két hete nyílt meg Budapesten, a Kőbányai úton egy hatalmas, túlnyomó részben török élelmiszereket forgalmazó, Maxxi Market névre keresztelt áruház. A miértről és hogyanról Szekrényes Tibor Attila, a tágas, jól áttekinthető üzlet egyik vezetője nyilatkozott lapunknak.

 

 

 

A tekintélyt parancsoló homlokzat hosszasan húzódó ablakait a kínálatot bemutató poszterek takarják, a bejárat üveg ajtószárnyait pedig egy, a nyitást automatikusan vezérlő mozgásérzékelő működteti.

 

turky 650

 

   Az üzlet alapterülete: 360 m2, ebből a saját hűtőkamra 38m2, a többi terület a vásárlótér. Az élelmiszer áruházat egészen pontosan 2022. február 7-én adták át a vásárlóknak. Naponta reggel 8-tól este 8-ig tartanak nyitva, kivéve a vasárnapot, ekkor 19:00-kor zárnak.  

 

   „Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy nagyon gyorsan eljutottunk a nyitásig. Attól a pillanattól számítva, amikor először betettem a lábam az akkor még igencsak lerobbant üzletbe, hat hónap és tizennégy naptelt el.” – tudtam meg egy ismerkedő beszélgetésen Szekrényes Tibor Attilától. További információkat a videóból lehet megtudni.

 

 

   – Az üzlet rendkívül jó helyen található: szemben villamos megálló, mintegy 100 m-re van a 9-es busz Orczy téri megállója, és a 72M, illetve a 83-as troli végállomása is ott található. A közvetlen szomszédságban pedig temérdek „kínai” kereskedés kínál változatos portékákat. Hogyan sikerült megtalálni ezt a helyet?

   Turky 008– Valójában ez egy véletlen műve volt - kezdte a történetet Tibor. A társam, Bozyel Atilla járt itt, egy barátjához jött, s feltűnt neki, hogy nagyon sok ablak mögött üres a helyiség. Többek között ez is az volt. tetszett neki, s próbált török társat keresni egy itt indítható vállalkozáshoz. Nem járt sikerrel, s mintegy másfél hónap múlva engem is megkeresett, hogy látok-e benne fantáziát.

   Tudni kell, Atillát régóta ismerem, nagyon korrekt ember, s mind a hely, mind a vállalkozási ötlet is tetszett. Úgy döntöttem, belevágok.

   – Mit lehet elmondani az első hét forgalmáról?

   – Számomra is meglepetés volt, hogy az első pillanattól napi 50-60 vásárló jött be az üzletbe, s elfogadható bevételt hoztak. Bízunk abban, hogy az üzletet sokan megismerik, s eredményesen tudunk majd működni. Akik már vásároltak itt, azok többsége visszajött, és erre büszke vagyok.

   –Terveznek-e közvetlenül Törökországból behozni egyes termékeket?

   – A török import meglehetősen bonyolult, az elmúlt időszak eléggé stresszes volt, az árufeltöltés, a nyitás éppen elég volt. Nem tervezünk jelenleg török importot, inkább vállaljuk a könnyebb utat: már külföldi érdekeltségű nagykerektől vásárolunk, s preferáljuk az osztrák, német minőséget.

 

   Turky 015Nem tudtam kikerülni a kérdést, mit kellett, kell tudni ahhoz, hogy egy élelmiszerüzlet kifogástalanul működjön, különös tekintettel húsáruk vallási alapú kritériumára is? Attila nevetve mondta, hogy sokat kellett tanulni, de ebben a témában segített neki, hogy az Állatorvostudományi egyetem egyik főiskolai karán végzett, s hosszabb ideig ebben a szakmában dolgozott. Ide vezethető vissza, hogy az általuk vágásra megrendelt állatokat látta, sok esetben pedig a gazdájukat személyesen ismeri. Ez pedig garancia a kiváló minőságre. Az is kiderült, hogy a muszlimok csak az iszlám vágás szerinti húst esznek, s ezt a szabályt itt betartják. A disznóhús fogyasztása – függetlenül attól, hogy milyen vágású – tiltott a muszlimok számára, így ezt a húst nem is forgalmazzák a Maxxi Marketben.

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY