AD-blacklist1

2024
jún.
10

Budapest látványa a Dunáról

Írta: Oszvald György

Stroke klub hajozas 043 leadNem az első alkalom, hogy a Stroke betegszervezet tagjai élményekben gazdag hajókiránduláson vesznek részt. Nemrég, május 28-án, újra a fedélzetre szálltak a betegek, s egy rövid városnézésre indult a 20 fő a kényelmes hajóval. Néhányan talán ugyanezzel a hajóval utaztak korábban.

 

 

A hostessek kedvesen köszöntötték a fedélzetre lépőket, és több nyelven is (tekintettel a külföldi vendégekre is) elmondták a legfontosabb tudni valókat. Ide tartozott a fülhallgató (audioguide) használata, illetve az oda-vissza úton az ingyenes ellátás. Odafelé választani lehetett többféle hűsítőből, visszafelé limonádéval kedveskedtek.

   

Stroke klub hajozas 098

 

   A kikötőbe – a közlekedési nehézségek miatt – alacsonypadlós villamossal és autóbusszal utazott a csapat. A találkozó az Örs vezér terén, az Árkád előtt volt, onnan a villamossal mentek a Bosnyák térig, majd ott egy rövid sétával a 112-es buszra szálltak fel. Szerencsére, a végállomáson várakozó busz még üres volt, így mindenki a neki legjobb helyet foglalta el. A leszállás Ferenciek terén volt. Egy rövid sétával, néhány percet pihenve a Március 15-e téren, az alsó rakparton érték el a Vigadó tér kikötőt.

   A „váróterembe” mintegy 10 perccel a beszállás előtt lehetett bemenni. Valójában a várakozás is egy hajón történt, s többen is éltek a lehetőséggel, hogy a felső fedélzeten gyönyörködjenek a két part látványában. Nem utolsó sorban több fotó is készült a virágok között a fedélzeten.

   

Stroke klub hajozas 197

  Budavári Palota

 

   Eljött a beszállás ideje. Meglepően kevesen vették igénybe az amúgy kényelmes hajókázást. A tájékoztatásban elhangzott, hogy a hajó egy kicsit dél felé haladva megfordul, majd egészen a Margit-sziget északi csücskét – az Árpád hídnál – megkerülve, kiköt egy pár percre a szigetnél. Lehetőség volt arra, hogy egy 45 perces szigeti látogatást is megejtsenek, majd az érkező hajóval menjenek vissza a Vigadó térre. A sztrókosok nem éltek ezzel a lehetőséggel, így a hajókirándulás, a Dunáról történő városnézés durván egy óráig tartott.

 

Stroke klub hajozas 105

  Bálna kulturális központ

 

   Nagyszerű a budai oldalon a Várkert bazár látványa, a pesti oldalon pedig a Parlament teljes hosszában, pompájában látható. A Lánchídról időközben eltűntek a felújítás állványai. De sorolhatnám a Gellért szálló, a Budavári palota, a Bálna kulturális központ, vagy egészen északon – az egyébként az eredeti tervektől totálisan eltérő – Duna Aréna látványát. Természetesen, az audioguide mindenki számára elérhető volt, s ahogy egy-egy látvány a látókörbe került, már ismertették is az adott nevezetesség történetét, legfontosabb jellemzőit.

 

Stroke klub hajozas 183

  A Parlament épülete

 

   A sétahajózás mindenki tetszését elnyerte, nem véletlenül: Juhász Györgyi ezúttal is nagy körültekintéssel szervezte meg a kirándulást, a résztvevők élményekkel telve tértek haza.

 

A cikkhez képgaléria tartozik - ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY