AD-blacklist1

2024
már.
06

Sztrókosok a Magyar Zene Házában

Írta: Oszvald György

Stroke Zenehaz 048a leadA Strokeinfó Alapítvány és az Érrehab Alapítvány közös rendezvényén 31 fő vett részt a Magyar Zene Háza Hangdimenziók - Zenei utazások térben is időben című állandó kiállításán február 21-én. A látogatás beváltotta a reményeket, a sztrók-betegek elégedetten dicsérték mind a látványt, az élményt, mind a szervezést.

 

 

 

„Elvarázsolódtam, magával ragadó kiállítás volt.” „Káprázatos élmény volt.” „Hálásan köszönöm ezt az élményt, felejthetetlen volt.” „…a kiállítás magas színvonalú volt és nagy élményt adott. A közösséggel való együttlét pedig – mint mindig – jól esett.” „Nagyon szépen köszönöm, hogy kerekesszékesként részt vehettem ezen a rendkívül érdekes kiállításon és kipróbálhattam dolgokat. Kiemelném a dobolást, ami számomra nagy élmény volt a betegtársaimmal.”

  

   Az idézett gondolatok hűen tükrözik, hogy a két betegszervezet, a Strokeinfo Alapítvány – elnöke:  Sarkadi Gabriella – és az Érrehab Alapítvány – elnöke: Kiss Judit – betegei (és kísérőik) közös látogatása a Magyar Zene Házában osztatlan siker volt. Annak ellenére, hogy a kerekesszékes betegek utazása nem mindennapi szervezést igényelt: ugyanis figyelembe kellett venni, hogy mely villamosok és trolibuszok voltak alkalmasak a közlekedésre.

  

Stroke Zenehaz 026

 

   A kitűzött napon a megbeszélt időre mindenki, a nyilvántartás alapján 31 fő, megérkezett a Magyar Zene Házába. A rövid várakozás – hiszen nem mindenki egyszerre érkezett – alatt vidám beszélgetések és az aula, no meg egymás fotózása volt a sláger. Természetesen nem hiányzott egy, a kiállítás megtekintése előtti csoportkép sem.

 

Stroke Zenehaz 087

 

   Az aulából a –2. szintre ki a lifttel, ki az impozáns csigalépcsőn jutott le. A bejárat előtti pultnál a személyzet kiosztotta az előre beállított audióguide-ot (e: audiógájd - előre rögzített hangfelvételek lejátszására szolgáló tárlatvezető eszköz), lényegében egy programozott lejátszóval kombinált fülhallgatót vett fel mindenki. A meglepetés akkor történt, amikor kiderült, hogy az adott helyeken egy kijelölt pontra állva megszólalt a megtekintett kép, hangszer, zeneszerző, stb. hangos tájékoztatója, nem egy esetben archív zeneszámokkal bővítve.

 

   De más szokatlan tárgyakkal, eszközökkel is találkozott a társaság. Az első meglepetés egy meglehetősen sötét teremben érte a látogatókat. Egy óriási falfelületet lefedő vászonra vetített, az ősidőket idéző erdő adott némi fényt, a tisztáson pedig a „tűz” körül elhelyezett dobokon (afféle kongák és tam-tam dobok) lehetett a régmúltba merülni.

 

   Stroke Zenehaz 169A különlegesség abban is megnyilvánult, hogy sok mindent meg lehetett fogni, ki lehetett próbálni. Hadd említsek néhány érdekes lehetőségeket. Az óriási eseménykereket megforgatva (valójában két fogaskerékről van szó) a hagyományokat és időpontokat lehetett egymás mellé rendelni, például a karácsonyt a regöléssel, és ahogy ez megtörtént, a fülhallgatóban már fel is csendült az ide illő népzene.

 

   Az egyik falra vetített kottán a karmesteri tehetséget lehetett „bemutatni”. A kijelölt pontra állva elindult egy vetített kottakép, az alkalmi karnagynak le kellett követni a dallamot, miközben egy kamera a vászon szélén megjelenítette a mestert is.

 

   Stroke Zenehaz 339Más élményt adott a komolyzene, itt is az opera. Egy asztal elé ülve a főszereplő helyébe léphetett a látogató: a monitoron ki lehetett választani, hogy kit szeretne megszemélyesíteni (pl: Rigoletto, Carmen, vagy éppen Cso-cso-sán, stb.). Mindezen túl az így megjelenített arcot a saját ímél címére is elküldhette az érdeklődő, de az sem volt tilos, hogy a telefonjával minden arcot megörökítsen.

 

   E ponton megjegyezném, hogy a zene az őskori dobszótól, ritmusoktól indulva a magyar népzene megszólaltatásán át, a legfontosabb zenetörténeti állomásokon át, kiemelve egy-egy ikonikus alkotót, a XXI. század zenéjével zárja a kört a nem mindennapi, interaktív tárlat. Ehhez a kiállítás megalkotói egy fontos tanácsot is adnak: „Legyen vállakozó kedvű! Fedezze fel bátran a térben elhelyezett installációkban rejlő lehetőségeket! Menjen közel a vetítésekhez és mélyedjen el a filmekben, személyes történetekben!”

  Stroke Zenehaz 491a slide

 

   Nem kétséges, hogy az élmény örök, hiszen akárhová nyúlunk, akármit is érintünk meg, minden mozdulatunkra megszólal a zene. És nem véletlen, hiszen itt a kiállítás tárgya maga zene. A séta végén pedig a kijárathoz közel egy – mondhatni – pihenőszobába érkezik a látogató. A plafonról különleges fényszövevényből létrehozott „csillár” adja a megnyugtató félhomályhoz a hangulatot. Az egyes vetített fénykörök alá helyezve a kezünket különféle zenék csendülnek fel a fülünkben. Nem véletlenül: a rendezők szeretnék, hogy a látogatás után a sokféle zene vésődjön a fülünkbe, a lelkünkbe!

   A kiállítás megtekintése a Slachta Margit NSZI FOF-2023. pályázat révén valósult meg.

  

Az élményt egy szerény képgaléria rögzíti.

fotó: 10kekult.hu/OGY