AD-blacklist1

2022
okt.
17

A cápás állatkert

Írta: Oszvald György

Stroke Tropik 314 leadKülönleges helyre látogattak el stroke-klub tagjai egy hosszabb buszozással október 13-án: a Campona bevásárlóközpontban található Tropicarium-Óceanáriumba, a cápás állatkertbe látogattak el. A látogatást a klub vezetője, Juhász Györgyi szervezte meg és készítette elő.

  

   

   Ha úgy tetszik, kalandos, átszállással tarkított utazással jutott el a Bajcsy-Zsilinzsky Kórház Stroke Betegszervezete tagjainak többsége a méltán népszerű Tropicarium-Óceanáriumba. A találkozó a KÖKI-terminál autóbusz állomásánál volt, innen a csepeli végállomásig utazott a 22 fős csapat, majd ott egy másik buszra átszállva utazott a Campona üzletközponthoz. Ez az útvonal talán hosszabb volt, mintha a Fehérvári úton célozták volna meg a trópusi zoot, de a kerekesszékesek és a mozgásában korlátozottak számára a közlekedés jóval körülményeseb lett volna. Mint mindig, ez alkalommal is Juhász Györgyi keze és gondos tervezése áll a háttérben.

   Stroke Tropik 008

 

   A Tropicarium Budapesten a XXII. kerületben, a Campona üzletközpontban található. 2000. május 26-án nyitotta meg kapuit Közép-Európa egyik legnagyobb tengeri akváriumát is bemutató, közel 3000 m²-en elterülő Tropicarium-Óceanárium. A cápás állatkertet évente mintegy 400 ezer látogató keresi fel, s mind a felnőttek, mind a gyerekek számára emlékezetes marad.

   A trópusi állatkertben összesen 7 cápa-, további 400 halfaj és több tucatnyi trópusi állat és rovar csodálható meg. Bár trópusi állatvilágról beszélünk, a látogató ízelítőt kapott a hazai faunából is.

  

Stroke Tropik 132

 

   A séta egy adott útvonalon többféle terembe vezetett, melyekben selyemmajmok, leguánok, kétéltűek, kígyók voltak, egy másikban az esőerdőt építették fel, melyben az aligátorok tanyáztak. Különös élményt jelentett a hüllő- és rovarház is. Az őserdei teremben félóránként esőzést produkálnak, hogy teljes legyen az illúzió. Azt pedig csak sajnálni lehetett, hogy átépítés miatt a rájasimogatás szünetelt.

   Stroke Tropik 074

 

   A halak világa is igen változatos volt: elkülönítve lehetett élvezni a rájamedencét, a sósvizű akváriumokat a korallszirtekkel, a cápaakváriumot, melyben tigris-, barna- és szirti cápák úszkáltak, a félsósvizű és édesvízi akváriumokat, melyekben többezer hal tekinthető meg.

   Akik eddig csak filmekben látták a vizes alagutat, azok most élőben is megcsodálhatták a 12 m hosszú látványalagútban a fejük fölött is cirkáló halakat. Ha pedig a sétában, a nézelődésben elfáradt a látogató, lepihenhetett az óriási akvárium előtti padokon.

   Stroke Tropik 165

 

   A látottakat többen is rögzítették a telefonjaikkal, megörökítendő a látványt, az élményeket. a tudósítás ehhez járul hozzá egy szerény albummal, mely IDE kattintva tekinthető meg.

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY