AD-blacklist1

2022
nov.
08

Inspiratív megoldásokkal zárt az első Richter Ideathon

Írta: szerk

RG ideathon logoÖsszesen harminc, az ország legkülönfélébb felsőoktatási intézményéből érkező diák dolgozott 24 órán keresztül öt csapatban egy, a Richter által felvetett probléma megoldásán. Az első Richter Ideathont a vállalatalapító születésének 150. évfordulója alkalmából tartották.

 


   A magyar gyógyszergyártó vállalat első, egyetemisták számára szervezett ötletmaraton versenyének célja egy olyan közeg megteremtése, ahol kreatív gondolkodású és széles körű ismeretekkel rendelkező fiatalok találkozhatnak függetlenül választott egyetemüktől vagy szakirányuktól, hogy közösen kutassák a megoldást egy adott társadalmi problémára.

   Az első Richter Ideathont a vállalatalapító születésének 150. évfordulója alkalmából tartották. A szervezők Richter Gedeon szellemiségét megidézve állítottak össze egy olyan programot hazai alap- és mesterszakos hallgatók számára, melyen fiatal tudós mentorok közreműködésével fejleszthetik együttműködési képességüket, kapcsolatokat építhetnek, és próbára tehetik tudásukat, rátermettségüket.

 

RI all  A résztvevők, mentorok és a zsűri tablóképe


   A csapatoknak egy olyan megoldást kellett találniuk, amely a társadalom egészségi állapotának javítását, valamint az egészségügyi ellátórendszer hatékony működésének előmozdítását támogatja a lakosság egészségtudatosságának növelésén keresztül. A szervezők olyan megvalósítható projektek kidolgozását várták, amelyek a fenti célokat segítő, támogató eszközöket hatékonyan és relevánsan kombinálják a betegedukáció, a prevenció, valamint a betegkommunikáció területén.


  A csapatok munkáját, a prezentációra való felkészítését olyan kiváló mentorok segítették, mint Dr. Bajer-Molnár Orsolya evolúcióbiológus, az osztrák Konrad Lorenz Intézet posztdoktor kutatója, Kis-Tóth Ágnes asztrofizikus, az ELTE TTK Fizikai Intézetének mestertanára, Zsiros László Róbert PhD, tudományos kommunikációs szakértő, Bajcsi Áron PhD hallgató, ScUP alapító, a Tudomány-ON házigazdája és Dr. Papp Benjamin Tamás, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont Rendszerimmunológiai laboratóriumának PhD hallgatója, ScUP alapító.

   A 24 órás ötletmaratonon kidolgozott projektötleteket Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője, Polgár Judit nemzetközi sakknagymester és Dr. Gonda Imre, a Richter Gedeon Nyrt. Jogi és szellemitulajdon-védelmi főosztályvezetője által alkotott zsűri bírálta el.

 

RI Projekt prezi

  Projekt prezentálása

 

   „Fontos, hogy az ötletmaraton során a csapatok valóban létező társadalmi igényeket detektáltak, és kerestek rájuk megoldást. A versenyzők nagyon eltérő szakirányokról jöttek, nagyon sokféle háttértudással, de talán pont ez a diverzitás adta ennek a munkának a szépségét és eredményességét. Örömmel láttuk, hogy a versenyzők a XXI. századi kritériumoknak megfelelően a digitális képzettségükről is tanúbizonyságot adtak a projektötleteik bemutatásakor” – mondta el Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője.


RI Projekt1

  Projekt bemutatása

 

   „Szemtanúja voltam, ahogy az egyénekből csapat formálódott a 24 óra alatt, ami nagyon nagy élmény volt számomra. Biztos vagyok benne, hogy az eredményektől függetlenül minden résztvevő életre szóló élménnyel gazdagodva távozhat az első Richter Ideathon versenyről. A számos izgalmas, intellektuálisan is lenyűgöző teljesítmény láttán remény tölt el bennünket a pályájára készülő generáció felkészültségéről és kreativitásáról. Valóban inspiratív közegben éreztük magunkat a zsűri tagjaként” – tette hozzá Polgár Judit, nemzetközi sakknagymester.

 

   Az első Richter Ideathon győztese a Kis-Tóth Ágnes által mentorált AboutMe csapata lett. Megoldásuk lényege a fiatalok mentális egészségének megőrzését célzó digitális program volt. A nyertesek az inspiratív közegen és a kiváló kapcsolatteremtési lehetőségeken túl fejenként 200 000 forint értékű díjazásban is részesültek.

RI 1st et zsuri

  A nyertes csapat tagjai, mentoruk és a zsűri (balról jobbra): dr. Gonda Imre, a Richter Gedeon Nyrt. Jogi és szellemitulajdon-védelmi főosztályvezetője; Lipcsei Sándor (Eötvös Loránd Tudományegyetem); Balogh Roland (Budapesti Corvinus Egyetem); Kis-Tóth Ágnes, mentor; Polgár Judit, nemzetközi sakknagymester; Mayer Kata (Eötvös Loránd Tudományegyetem); Bódi Daniella Ilona (Semmelweis Egyetem); Szenei Judit (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem); Csongrádi Péter (Eötvös Loránd Tudományegyetem); Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője

 

   A verseny különdíjasa a Bajcsi Áron által mentorált KúraTúra csapata lett, Megoldásuk egy egészségmegőrzést és edukációt célzó kártyajáték kidolgozása volt; munkájukat tagonként 100 000 forintos díjjal jutalmazta a zsűri.

 

RI kdijas

   A verseny különdíjas csapata és mentoruk (balról jobbra): Orbán Ágoston (Szegedi Tudományegyetem); Dragonya Gábor (Eötvös Loránd Tudományegyetem); Kotricz Hédi (Debreceni Egyetem); Bajcsi Áron, mentor; Kása Kata Hanga (Eötvös Loránd Tudományegyetem); Varga Viktória Dóra (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem); Molnár Petra (Semmelweis Egyetem)


   „A kreativitás nagyon jól tetten érhető volt a témaválasztásokban, a prezentáció és az érvelés során pedig igazi szenvedélynek lehettünk tanúi. Azt kívánjuk, hogy ezt a jövőben is megőrizzék, és hasznosítani tudják az élet minden területén” – tette hozzá az esemény zárszavában Dr. Gonda Imre, a Richter Gedeon Nyrt. Jogi és szellemitulajdon-védelmi főosztályvezetője.

 

forrás: Richter sajtóközlemény