AD-blacklist1

2022
jún.
01

Útmutató a fogászati korona útvesztőjében

Írta: szerk

fog new1 leadA fogászati korona egy régóta használatos és a mai napig nagyon népszerű és hatékony megoldás hiányzó, vagy sérült fogak koronáinak helyreállítására. A technológiai fejlődés hatására a kezdetek óta többszörösen is megújult, ennek köszönhetően pedig nemcsak a legtartósabb, de a legbiztonságosabb fogpótlási eszköz lett. A korona indikációja körül azonban rengeteg kérdés merülhet fel, amit most igyekszünk tisztázni.

 

Mikor van szükség fogkoronára?

 

   „A fogkorona egy olyan fogpótlási eszköz, amelyet az eredeti fogra vagy implantátumfejre helyezünk. A legfontosabb feltétele a gyökér megléte.” – magyarázza Dr. Deák György szájsebész szakorvos, a Budapest Dentcare fogászat szakmai vezetője. „A fogászati koronát a fog nagymértékű sérülése során alkalmazzuk. Nem csupán esztétikai szempontból fontos, de a rágófunkció visszaállításában is kiemelt szerepet játszik.” A még megmenthető fog esetében pedig akkor használják, ha a fogszuvasodás estében már se a tömés se a héjkerámia nem alkalmazható.

   Gyökértömött magas csücsökkel rendelkező kisőrlő fogaknál mindenképp javasolt a fogkorona elkészítése, mivel a gyökérkezelést követően a fog veszít nedvességtartalmából, törékeny lesz és gyakran félbetörik a gyökértömött fog. Ezt a fogkorona megakadályozza.

 

Milyen típust válasszak?

 

   Az esztétikai szempontok mellett kiemelt fontosságú az allergia mentesség és a tartósság is. Éppen ezért a fémmentes koronákat – préskerámia korona, cirkonkerámia korona javasolják elsősorban a szakemberek.

 

   A préskerámia koronának nincs külön váza, hanem préstechnikával, egyben alakítják ki. Nagy előnye, hogy a természetes fogaktól szinte tejesen megkülönbözhetetlen és nem allergizál.
   A cirkónium sem allergizál, és mivel fehér színű a váza, ezért esztétikus mosolyt garantál, fénytörése megegyezik a természetes fogéval, hűen adja vissza a zomácélek tralslucenciáját (enyhe átláthatóságát)..
   A fémkerámia korona esetében ugyan a váz tartós és rugalmas, de fém szerkezete a kerámia fehér színét opálossá, homogénné teszi, ezért ma már csak rágófogak esetén és nagy fesztávú hídpillérek esetén javasolják. A nem nemesfémből készült fémkerámia korona allergiát okozhat.
   Az aranykerámia korona arany vázra épülő porcelán leplezés. A kezelési költségek ebben az esetbe magasak, az arany ára miatt. Az arany baktericid hatása miatt aranykerámia korona nem szuvasodik alá még évtizedek után sem.

 

fog new1 650

 

Mire számítsak a korona kezelése során?

 

   A kezelés időtartama természetesen a koronák számától nagyban függ. Az elkészüléséig kb. 3-5 alkalommal kell elmennünk a fogorvoshoz. teljes felső körhíd esetében a fogakat tartó hídpillérek elkészítését követő lépések:

 

   1. Lenyomatvétel, ideiglenes koronák felhelyezése

   2. Vázpróba

   3. A nyers korona próbája

   4. A végleges korona felhelyezése

   5. Kontroll

 

   A végleges koronák felhelyezésétől számított néhány napon belül, ahogy megszoktuk őket, már úgy funkcionálnak, mint a saját fogaink. Néhány esetben azonban rágás közben előfordulhat némi érzékenység. Ilyenkor csupán tized millimétert valahol emel, magasabb a korona, ami gyorsan orvosolható.
   Ha azonban ilyen esetekben nem megyünk vissza az orvoshoz, hosszú távon komolyabb rágási problémák, éjszakai csikorgatás, ízületi fájdalom is jelentkezhet. Érdemes tehát bátran felkeresni fogorvosunkat addig, amíg tökéletes nem lesz a komfortérzetünk.