AD-blacklist1

2022
feb.
16

Süssünk kenyeret otthon!

Írta: szerk

kenyer1Alig van olyan ember, aki ellen tud állni a frissen sült péksütemények és kenyerek mennyei illatának. A frissen kisült, ropogós héjú kenyér pedig biztosan mindenkit elcsábít. Ha éppen szerencsénk van, a pékségekben vásárolhatunk friss és forró kenyeret. Sajnálatos módon, mire hazaérünk, frissességéből és ropogósságából ez is veszít.

  

   Akik imádják a friss kenyér illatát és a ropogós kenyérhéjat, azoknak mindenképp ajánlott az otthoni kenyérsütés mellett dönteni. Erre a célra tökéletesen megfelelnek a kenyérsütőgépek, amelyekkel ízlésünk és kedvünk szerint süthetjük az ízletes és egészséges cipókat. 

   Vannak, akik ódzkodnak a kenyérsütéstől, és inkább megvásárolják azt, nem foglalkozva annak összetevőivel és frissességével. Manapság már szinte bárhol vehetünk kenyeret, azonban az ilyen termékek kétes minőségűek lehetnek, a nagy mennyiségű szénhidrát mellett számos adalékanyagot, ízfokozókat és állományjavítókat is tartalmaznak. És ahogy azt tudjuk, ezek hosszútávon igencsak károsan az egészségre nézve.

 

   kenyer3Nyilván azt is sokan tapasztaltuk már, hogy a megvásárolt kenyerek másnapra már kőkemények lesznek, így sajnos annak nagy része nem is kerül elfogyasztásra. Ha otthon, saját magunk készítünk kenyeret, akkor mi magunk állíthatjuk össze annak összetevőit. Különböző lisztekkel és magvakkal is dolgozhatunk, és mindezt úgy kombinálhatjuk, ahogy ízlésünk és egészségi állapotunk megengedi.

 

   A kenyér egy olyan élelmiszer, amit naponta többször is fogyasztunk, így egyáltalán nem mindegy, hogy milyen összetevőket tartalmaz. Az otthon készített kenyerek sok rostot és fehérjét tartalmazhatnak, amelyek jótékonyan hatnak a szervezetünkre.  A kenyérfogyasztás a cukorbetegeknek, a koleszterinnel küzdőknek, fogyókúrázóknak és az egészséges életmódot követő személyeknek egy igen kényes téma, de ha mi magunk készítjük el, akkor finom és egészséges kenyeret tudunk sütni, amit ők is fogyaszthatnak. Manapság sokan küzdenek gluténproblémával is, azonban kenyérsütőgéppel még gluténmentes változatokat is süthetünk. A pékségekben és boltokban is találunk speciális összetevővel ellátott kenyereket, de ezek drágák is és az alapanyagok is kétes minőségűek lehetnek.

 

   Sokan gondolják úgy, hogy az otthoni kenyérsütés egy időigényes és megterhelő feladat. Kenyérsütőgéppel ez azonban egyáltalán nincs így. Segítségével, nehéz és fárasztó munkanap után sem megterhelő nekiállni az otthoni sütésnek, hiszen nincs más dolgunk, mint az alapanyagokat a kenyérsütőbe adagolni, majd kiválasztani a kívánt programot. A gép elvégzi a dagasztást és a sütést. Mindent elvégez helyettünk. Mi pedig mindeközben nyugodtan elvégezhetjük egyéb teendőinket. A dagasztás indítását még késleltethetjük is, így a frissen sülő kenyér illatára ébredhetünk vagy érhetünk haza a munkából. Hát nem egyszerű?

 

   kenyer2A kínálatban igen sok típusú kenyérsütőgéppel találkozhatunk, a kisebbektől a nagyobbakig. Vannak olyan készülékek, amelyekben fél kilogrammos kenyér sütésére alkalmasak, és vannak olyanok is, amelyekben nagy családok számára is elegendő, akár 1,8 kilogramm súlyú cipót is süthetünk.  

   Azzal tisztában kell lennünk, hogy a kenyérsütők között nem találunk kis méretű gépeket, hiszen ezek mind 5-7 kilogrammosak. Vásárlás előtt érdemes megtervezni, hogy a konyha melyik részében kap majd helyet. A fedél nagyságáról se feledkezzünk meg, hiszen fontos, hogy azt kényelmesen ki tudjuk nyitni, amikor az alapanyagokat adagoljuk, illetve, hogy a kisült kenyeret is gond nélkül ki tudjuk szedni belőle. Természetesen nem csak kenyeret tudunk vele sütni, hanem bagettet, pizzát és kalácsot is. 

   A kenyérsütők terén ma már igen széles a választék. Praktikus és modern készülékek között válogathatunk, vannak LCD kijelzővel, automatikus összetevő adagolóval, gyorskelesztő programmal ellátott készülékek is. Így mindenki megtalálhatja a saját igényének és pénztárcájának megfelelő darabot.