AD-blacklist1

2021
máj.
30

Új nőgyógyászati termék a méhmióma gyógyításában

Írta: szerk

RG lead 1A Richter Gedeon Nyrt. május 21-én jelentett be, hogy az Európai Gyógyszerügynökség („EMA”) pozitív véleményt adott ki a méhmióma középsúlyos és súlyos tüneteitől szenvedő fogamzóképes korú felnőtt nők kezelésére szolgáló RYEQO® készítményre. A törzskönyvi kérelem jóváhagyásáról két hónapon belül várható döntés.

 

A 40 mg relugolix-et, 1,0 mg estradiol-t és 0,5 mg norethisterone acetate-ot tartalmazó készítményre vonatkozó döntés az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban lesz érvényes.

 

   „A nőgyógyászati terület egyik vezető vállalataként örömmel fogadtuk a CHMP (Emberi Felhasználásra Szánt Gyógyszerkészítmények Bizottsága -a szerk.) által kiadott pozitív véleményt,” – mondta Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. elnöke. „Ez a vélemény alátámasztja azt, hogy a RYEQO® új, magas szintű irányelvek bevezetésére biztosít lehetőséget a méhmiómában szenvedő nők kezelésekor.” – fűzte hozzá.

 

   „A reprodukciós korban lévő nők több mint 25 százalékát érinti a méhmióma. Ez a krónikus betegség számos kellemetlen tünettel járhat, amelyek jelentős hatást gyakorolnak az életminőségre. Annak ellenére, hogy a betegség hosszútávú kezelést igényel, Európában jelenleg korlátozott számban állnak rendelkezésre terápiás lehetőségek és számos nő arra kényszerül, hogy a tünetek enyhítése érdekében műtéti beavatkozásnak vesse alá magát. A CHMP pozitív véleménye alátámasztja a RYEQO® képességét arra, hogy hatékonyan kezelje a méhmiómához kapcsolódó heves menstruációs vérzést és fájdalmat, ezáltal új kezelési lehetőséget teremtve betegek és orvosok számára egyaránt.” – mondta dr. PhD. Roberta Venturella, a catanzarói Magna Græcia Egyetem docense, a LIBERTY program vizsgálóorvosa.

  

mioma

                                                                 Mióma embolizáció előtt és után Forrás: Radiology

 

   David Marek, a Myovant Sciences Inc. vezérigazgatója szerint a CHMP által kiadott pozitív vélemény fontos előrelépést hozott azon célkitűzésünk irányába, hogy újraírjuk a méhmiómában szenvedő nők kezelésére kialakult gyakorlatot. „Várakozással tekintünk a méhmióma kezelésére szolgáló új készítmény, a RYEQO® piaci bevezetése elé, amelyet, annak engedélyezése esetén, a Richter Gedeon végez majd.” – toldotta meg véleményét David Marek.

 

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

fotó: daganatok.hu