AD-blacklist1

2021
ápr.
27

Valós célok, igazi örömkönnyek a Richter Anna virtuális díjátadón

Írta: szerk-OGY

rad 6 leadA Richter Anna Díj gáláját immár a harmadik évben rendezi meg a pályázatot kiíró gyógyszergyár. A társadalmi felelősség vállalás meghatározó eseményének díjkiosztóját, mint korábban is, a program Facebook oldalán virtuálisan adták át. A győztesek a szakmai elismerés mellett 4-4 millió forintos díjjal is gazdagodtak. A virtuális gálát április 16-án tartották meg.

 

Szó se róla, a díjátadó gála most is izgalmas és megkapóan kedves volt, annak ellenére, hogy a laptop előtt ücsörögve kényszerültem követni az eseményeket. Őszintén bevallom, s ezzel biztosan nem vagyok egyedül, hogy a tartalmi teljesség ellenére hiányoztak a díjazottak közvetlen megnyilvánulásai, az öröm sugárzása, az itt-ott kibuggyanó könnycseppek óvatos elmorzsolgatásának pillanatai…

   A jelen esetben kicsit semleges tudósítás nélkülözi a saját fotókat, de remélem, a díjazottak rövid videói azért tükrözik a gála feszültségét!

 

   Mint minden díjátadó, a Richter Anna Díj is köszöntővel indult: Beke Zsuzsa, a Richter kommunikációs vezetője állt a kamera elé, s vezette fel a díjátadót.

 

 

Kategória győztesek

                                                                                                                                                 

Az idei pedagógus kategória fiatal kutatói a pályaválasztást fogják megreformálni a természettudományok népszerűsítésével.

 

   A Sc’Up csapat tagjai hiánypótló szerepre vállalkoznak: egy élményalapú, gyakorlatias alkotóműhellyel szeretnének „roadshow”-t indítani, hogy formálják a mai középiskolások természettudományos szemléletét. A Csorba Zsóka biomérnök hallgató által vezetett csapat négy ifjú kutatójának szívügye a fiatalabb generáció támogatása, mentorálása.

   A középiskolások a kutatói pálya világát megfoghatatlannak, elérhetetlennek, rosszabb esetben unalmasnak képzelik. A győztes csapat ezt szeretné megcáfolni izgalmas, interaktív workshop-pal, amit minél több középiskolába eljuttatnának.

 

  

   „Ezt a fiatal, lelkes csapatot nézve biztos vagyok benne, hogy a Richter Anna Díj nagyban hozzájárul majd ahhoz, hogy megváltozzon a természettudományos pályákkal kapcsolatos szemlélet. A Sc’Up-nak köszönhetően kiváló magyar kutatóhallgatókkal leszünk gazdagabbak. Velük együtt hiszek abban, hogy megreformálják, és új színnel fogják gazdagítani a középfokú oktatást” – fejezte ki elismerését Kertész Éva zsűritag, a 21 Nő az Egészségügyért Alapítvány ügyvezetője.

 

Az egészségügyi szakdolgozó kategória nyertese Gerincműtét testközelből címmel dokumentumfilm készítését álmodta meg.

 

   Schuster Barbara 15 éve dolgozik elkötelezetten a gerincferdüléssel élő, gerincműtétre váró gyerekekért és fiatal felnőttekért. Pontosan tudja, mit élnek meg, min mennek keresztül, hiszen ő is túlesett ezen, immár tizennyolc éve. A gerinckorrekciós műtét az egyik legnagyobb orvosi beavatkozás, amit gyerekeken végeznek, évente több száz gyermeket érint. 8-12 órás időtartama, valamint a műtét jellege miatt is extrém kockázatúnak számít a beavatkozás.

   A Gerincműtét testközelből film bepillantást enged majd a műtőig vezető út sorsdöntő perceibe, óráiba és heteibe. Láthatjuk a nehézségeket és a műtét utáni első lépéseket, az első tükörbe nézést, és a szülők megkönnyebbülését, egy fiatal újjászületését.

 

 

   „El sem tudom képzelni, milyen érzés lehet annak a fiatal lánynak és családjának lenni, akiknek az útját követhetjük majd a filmben, de izgatottan várom, hogy betekinthessünk ebbe a szívszorító, reményteli és végül boldog történetbe”- adta át a díjat Szily Nóra újságíró, pszichológus zsűritag.  

 

Az vagy, amit megeszel – a gyógyszerész kategória győztesei a prevencióban hisznek.

 

   Dr. Nagy Éva gyógyszerész hivatása mellett az egészséges életmód és környezettudatosság elkötelezett híve. Felelősségteljes patikusként a hozzá fordulók szemléletét is évek óta formálja, hogy tudatos életmóddal és táplálkozással tegyenek magukért, a betegségek megelőzéséért.

   A kezdeményezés célja, hogy megismertesse a környék termelőit a vásárlókkal. A ma már közel kétezer fővel működő közösség szervezői nagy fába vágják fejszéjüket: Az vagy, amit megeszel projektjükkel az ország más területein is szeretnék támogatni, mentorálni a nyitottan és egészségtudatosan gondolkodókat, hogy hasonló szerveződésben vásároljanak élelmiszereket helyi termelőktől. Az alakuló hat „kosárközösség” mindegyike egy-egy óriási falfestményt készít a program végére, ezzel megpecsételve az összefogás iránti elköteleződésüket.

 

 

   „Felelősségteljes gyógyszercégként a Richter Gedeon Nyrt. is vallja, hogy a prevenció az egészségtudatos gondolkodással, egészséges életmóddal kezdődik, büszkén állunk egy ezt megcélzó kezdeményezés mögé. A kosárközösségek, a helyi termelőktől való lokális vásárlás a környezettudatosság fontos tényezői, örülök, hogy támogathatjuk őket!” – gratulált Beke Zsuzsa a gyógyszerész kategória győzteseinek.

 

Nefelejcs – érzékenyítő játékfilm a demenciáról: az orvos kategória győztes csapatának pályázata.

 

   Dr. Nagy Szilvia pszichiáter szakorvos és pszichoterapeuta, valamint filmes csapatának minden tagja közeli hozzátartozójuk által érintettek a demenciával kapcsolatban. Az idősödő társadalomban egyre nagyobb réteget képviselnek a demencia tüneteivel élő személyek.  A betegség paradoxona, hogy minél súlyosabb az állapot, a beteg annál kevésbé fogja fel, mennyit romlott szellemi képessége. A csapat Nefelejcs című projektjével az időskori demenciát a páciens szemszögéből bemutató kisjátékfilmen keresztül széleskörű társadalmi párbeszédet kezdeményezne.

   A Nefelejcs a társadalom számára a demens emberek furcsa viselkedéseinek megértését és elfogadását elősegítő, érzékenyítő beszélgetésre alkalmas, témaindító játékfilm, mely egyben segíti a laikusokat a betegség korai felismerésében is.

 

 

   „Másképp ugyan, de az utóbbi évben talán mind átéreztük, milyen az, amikor kicsúszik a lábunk alól a talaj, és semmi nem úgy történik, ahogy megszoktuk. Belegondolni is fájdalmas, milyen lehet az, amikor ez a kiszámíthatatlan káosz örökké a mindennapok része marad, és az idő múltával csak egyre fokozódik. Kívánom, hogy Szilviáéknak sikerüljön bemutatni és mindannyiunkat közelebb hozni egy olyan komoly betegség megértéséhez, mint a demencia!” – értékelte a pályázatot dr. Barna István belgyógyász, egyetemi docens, zsűritag.

 

Közönségdíj

 

Hiánypótló, a sürgősségi ellátást segítő kézikönyvet alkot a közönségdíjas csapat

 

   Győrik Emese mentőtiszt Angliában találkozott először azzal a rendkívül hasznos kézikönyvvel, ami az ottani mentőautók alapfelszereléséhez tartozik. Grafikus testvérével, Ágival elhatározták, hogy létrehozzák a kézikönyv magyar protokollnak megfelelő, formailag tökéletesített verzióját.

   A Prehospitális Sürgősségi Kézikönyv az Országos Mentőszolgálat és a háziorvosok munkájának támogatását szolgálja majd a sürgősségi ellátásban. A könnyen használható, gyors döntéshozatalt segítő, a legfrissebb hazai és nemzetközi követelményeknek is megfelelő kézikönyv a kritikus helyzetekben azonnali segítség lesz.

 

 

   „Kívánom, hogy ez a közös alkotás még közelebb hozzon titeket egymáshoz, a prehospitális sürgősségi kézikönyv pedig nemsokára minden mentős számára ismertté váljon nektek és a Richter Anna Díjnak köszönhetően!” – gratulált a győztesnek Rúzsa Magdi zsűritag, Máthé Péter-díjas énekes.

   rad 1

 

   A Richter Anna Díj öt nyertes csapata az eredményhirdetést követően munkához lát, és terveik szerint elindítják projektjeiket. A győztesek tevékenysége a díj honlapján és közösségi oldalán követhető majd. 2021 őszén pedig bemutatjuk a megvalósítás folyamatát összefoglaló filmeket is – írták a szervezők a díjátadó sajtóközleményében.

 

[richterannadij.hu]


Richter Gedeon hazánk egyik legkiemelkedőbb gyógyszercégének, a Richter Gedeon Gyógyszergyárnak az alapítója, a magyar gyógyszerészet emblematikus alakja. Egyedülálló szaktudása, korán túlmutató gondolkodása, kreativitása családi vállalkozásában bontakozott ki, melyben komoly szerepet vállalt felesége, Anna (lánykori nevén: Winkler Anna).   

   A Richter Anna Díj őrzi és továbbviszi az alapító család szellemiségét, az innovációba, folyamatos fejlesztésbe vetett hitét. Méltó módon tükrözi a Richter Gedeon Nyrt. cégfilozófiáját, társadalmi szerepvállalási elkötelezettségét a hazai oktatás, egészségügy és mindenekelőtt az ezeken a területeken dolgozó nők iránt.

   A Richter Anna Díj célja, hogy felhívja a figyelmet az egészségtudatosság, a társadalmi jóllét fontosságára, inspirálja az egészségügy, oktatás, kutatás, gyógyszerészet területein dolgozó szakembereket.