AD-blacklist1

2021
ápr.
12

A NER médiaholding vezére is jelölt a Richter igazgatói tagságára

Írta: szerk-OGY

RG lead 1Március végén adta hírül szerkesztőségünk, hogy a Richter Gedeon Nyrt. idei közgyűlésén jelentős nagyságrendű osztalékemelésről döntenek a részvényesek. A napirendek között szerepel új igazgatósági tagok megválasztása is, a jelölt személyéről azonban nem írtunk konkrétumot.

 

 

 

   Való igaz, cikkünkben nem részleteztük sem a 2020. évi beszámolót, sem a hozzá kapcsolódó bizottsági, könyvvizsgálói előterjesztéseket, és a közgyűlési meghívóban sorolt napirendi pontokat sem. (Megjegyezzük, ez nem is volt célunk.)

   Néhány napja viszont a netes sajtóorgánumok gazdasági rovatait böngészve, belefutottunk a 24.hu március 30-án közölt cikkébe. Hivatkozva a válaszonline.hu hírére, öles betűkkel szerkesztett címben írták: „Az állam a Mediaworks vezérigazgatóját akarja beültetni a Richterbe”.

 

   rg cikk pic„A Magyar Állam, mint kisebbségi részvényes képviseletében eljáró MNV Zrt. azt javasolja, hogy Szabó László volt külügyminiszter-helyettest és amerikai nagykövetet, a Mediaworks elnök-vezérigazgatóját válasszák meg a Richter Gedeon Nyrt. igazgatósági tagjává.” – írták.

 

   A 24.hu azt feltételezi, hogy a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetben nem a részvények képviselői szavaznak, hanem az igazgatóság, s ez a grémium nemigen fog szembeszállni a kormány javaslatával.

 

   A válaszonline.hu részletesebben vezeti le az iménti feltételezett döntést, majd bemutatja Szabó eddigi tevékenységét.

   szabo igtag„Vitathatatlan persze, hogy Szabó Lászlónak (képünk) van egészségipari múltja. 2010-ig az Eli Lilly and Company nevű amerikai gyógyszeripari társaságnál dolgozott – utolsó állomáshelyén, Kínában, az ottani leányvállalat elnökhelyettesi tisztségéig jutott.

   Ezt követően az izraeli Teva Pharmaceutical Industries magyarországi cégét irányította – innen „csábult el” Szijjártó Péter miniszterhelyettesének, majd amerikai nagykövetnek.

 

acs nandor

   Aztán Szabó egy éve, a világjárvány belobbanásakor váratlanul hátrahagyta a washingtoni missziót, mondván: „elfogadott egy felkérést a gazdasági szférából”.

   Sokan arra számítottak, hogy ismét egészségipari szerepet vállal, ám hamar kiderült: a visszautasíthatatlan „piaci” ajánlat a Nemzeti Együttműködés Rendszere médiaholdingjának vezérpozícióját jelentette.”

 

                                    *

   Az igazgatósági tagságra a Richter Gedeon Nyrt. Ács Nándor egyetemi tanárt, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának vezetőjét javasolja (képünk)

 

fotó: MTI/Máthé Zoltán; richter.hu; acsnandor.hu