AD-blacklist1

2020
okt.
07

Richter gyógyszer a koronavírus ellen

Írta: szerk-OGY

RG covid 2Az ATV a 17:30-as Híradójában jelentette be, hogy a Richter Gededon Gyógyszergyár megerősítette, legyártottak mintegy 260 beteg ellátására alkalmas koronavírus elleni gyógyszert, melynek hatóanyaga a remdesivir nevű szer.

 

 

 

A 24. hu, a telex.hu és a portfolio.hu is – a kora délutáni órákban – az index.hu oldalra hivatkozva adott hírt a Covid-19 elleni szer magyar kutatásáról, gyártásártól.  

 

   A Richter öt hónap munka eredményeként megoldotta a súlyos stádiumban lévő Covid-betegek kezelésére jelenleg leghatékonyabbnak bizonyuló remdesivir hatóanyag szintézisét, melyet sikeresen le is gyártott. A jelenlegi, injekcióban kiszerelt mennyiség mintegy 260 beteg kezelésére elegendő.

 

   Beke Zsuzsa, a gyógyszergyár kommunikációs és kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatójamegerősítette, hogy az

 

    „aremdesivir az első olyan szer, amely klinikailag igazoltan gyorsítja a betegek gyógyulását és trendszerűen csökkenti a halálozási rátát.”

 

   A Richternél jelenleg öt olyan kutatás-fejlesztési téma is fut, amelynek célja a koronavírusos betegek gyógyítását szolgáló terápia kifejlesztése vagy nagyüzemi gyártása. A remdesivir az egyetlen olyan hatóanyag, amelynek hatékonyságát és biztonságosságát legalább egy tudományosan megalapozott klinikai vizsgálatban sikerült igazolni.

 

   „A Richter a kormánytól kapta meg a megbízást a remdesivir fejlesztésére és a finanszírozást is a kormányzat végzi. A Richter a legyártott gyógyszereket átadja, azok nem kerülnek kereskedelmi forgalomba, így ebből nem keletkezik árbevétele a vállalatnak.” – írja a portfolio.hu.

 

kép: Balogh Zoltán /MTI; Shutterstock/portfolio.hu