2019
ápr.
22

Kőbányai költők köszöntése

Írta: Oszvald György

Homola cimbalom 006a leadNéhány nappal a költészet ünnepe, április 11-e után „futottunk össze” a Kőrösi Kulturális Központ előterében egy meglepő installációval: cimbalom és vers állt az elkerített, virágokkal díszített dobogón.

 

 

 

Két dolog kapcsolódott azonnal össze: Homola Irén (képünk) nevéről a Kőbányai Írók, Költők Egyesülete ugrott be, a cimbalomról, no és a versről pedig az egyesület alkotóinak 2014-ben, a Halom utcai Helytörténeti gyűjteményben tett látogatása. Ez alkalom nemcsak a régi értékekben való gyönyörködést jelentette az írók, költők számára, de a hangulat, egyes tárgyak múzsaként is szolgáltak. Többen verset, novellát írtak a látottak hatására, de volt, aki magát a helyet zenésítette meg, s ehhez dalszöveget írt.

 

  Felteteles KIKE 024aNos, a késői órán már nem sikerült érdemi nyilatkozót találni az intézményben, ezért Verbai Lajost bátorkodtunk telefonon zavarni. Készségesen nyilatkozott, s így tudtuk meg, hogy az ötlet alapvetően Győrffy László igazgatótól származik, ám teljessé a ház szakmai stábjának közös részvételével, javaslataik figyelembe vételével vált.

 

   Alapvető céljuk volt, hogy a nevezetes napon ezzel az installációval köszöntsék a kőbányai írókat. Verbai Lajos a facebookm oldalán tett bejegyzésére hivatkozott, így kiegészítve a telefonos információkat, idézzük a bejegyzését:

 

   „A kőbányai költőket a Kőrösi Művelődési Központ munkatársi közössége ezzel a régi kőbányai tanuló cimbalommal és az általa ihletett verssel köszöntötte, ill. hívta fel alkotásaikra, azok olvasására a kőbányai >>nagyérdemű<< figyelmét.”

  

Homola cimbalom 014a 650

 

   Homola Irénke versét a Hét írása rovatban olvashatják az érdeklődők, a cimbalom pedig a Hét műtárgya rovatban látható.

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY


Köszönet

A Kőbányai Írók, Költők Egyesülete tagjai nevében hálásan köszönöm a Kőrösi Kulturális Központ munkatársainak figyelmességét! (Oszvald György - az egyesület alelnöke)