AD-blacklist1

2023
ápr.
04

Ingatlanpiaci aktualitások: ez vár ránk 2023-ban!

Írta: szerk

ingatlan leadAz elmúlt év drasztikus változásokat hozott legtöbbünk életében. Természetesen az ingatlanpiac sem úszta meg, hiszen az energiaválság jelentősen rányomta a bélyegét az ott zajló folyamatokra. Hogyan alakulnak a dolgok 2023-ban? Milyen esélyekkel indulnak az értékesíteni kívánók? Mi várható az albérleti piacon?

  

 

   Az élelmiszer-árakhoz fűződő viszonyunk legalább annyira hektikus lett, mint az aktuális jogi szabályok feldolgozása kapcsán. A közéleti témák fókuszában az elszálló infláció áll, és mind többen vitatják a kormányzati döntéseknek ebben betöltött szerepét. Természetesen az ingatlanpiac sem úszta meg, hiszen az energiaválság jelentősen rányomta a bélyegét az ott zajló folyamatokra. Hogyan alakulnak a dolgok 2023-ban? Milyen esélyekkel indulnak az értékesíteni kívánók? Mi várható az albérleti piacon? Mely ingatlanoktól szabadulhat meg tulajdonosuk kifejezetten jó áron?

   Legyen szó az ingatlanvásárlást tervezőkről, vagy az eladói oldal szereplőiről, a lehetőségekre nagymértékben hatással vannak a megváltozott energiaárak. A háztartások kiadásai között az élelmiszer és a rezsi viszonylag nagy területet foglal el. Különösen problémás a helyzet akkor, ha ezekhez még hozzájön az albérleti díj. A megélhetés színvonala kapcsán korántsem mindegy, hogy mennyi rezsit kell fizetni havonta, hogyan hozható ki a fix költségek összetétele.

 

Célkeresztben az energiahatékonyság

 

   Már 2022 őszén tapasztalható volt, hogy egyre több nagy alapterületű, rosszul szigetelt, régi ingatlan került meghirdetésre. Az okok nyilvánvalóak. A jelenlegi árak mellett komoly felújítási költségekkel járó házak, lakások kevésbé kelendőek. Az értékesítők szabadulnának az ilyenektől, ám a kínálati oldalon inkább a költséghatékonyan fenntartható, kisebb alapterületű ingatlanok iránt mutatkozik érdeklődés. Igaz ez akkor is, ha ezért milliókkal többet kell fizetni.

 

Csökkenő hitelkihelyezés 

 

   A mai kor embere igyekszik céltudatosan, hosszútávon gondolkodni. A helyzetet azonban nem könnyítik meg a rendkívül magas hitelkamatok. Ugyan a babaváró hitel decemberben rendkívüli érdeklődésre tartott számot, ellenben a hagyományos lakáshitelek a magas törlesztő részlet és az elképesztő kamatok miatt kevésbé népszerű. Nem véletlen, hogy visszaesett a hitelkihelyezések száma.

 

ingatlan 650

 

Megváltozott albérleti feltételek

 

   Aki nem engedheti meg magának az ingatlanvásárlást, vagy egyszerűen kivárna a jelenlegi kamatok és energiaárak mellett, rendszerint az albérletet választja. A feladat azonban nem egyszerű, hiszen ha korrekt feltételekről álmodunk, akkor bizony a megfelelő jogi háttérről is gondoskodni kell. A Global Best Property Zrt. szakemberei azt javasolják, hogy kizárólag hivatalos szerződéssel menjünk bele az albérlet kivételébe, ellenkező esetben kellemetlen meglepetések érhetnek.

 

Duplázódó kaució, csökkenő bérleti díjak? 

 

   A tapasztalatok azt mutatják, hogy a bérbeadók akár dupla vagy tripla mennyiségű kauciót igyekeznek beszedni. Biztonságban kívánják tudni magukat arra az esetre, ha a magas rezsiköltségeket nem fizetné a bérlő. Ez azonban elkerülhető azzal, ha korrekt, jogtiszta szerződéssel rendelkezik bérlő és bérbeadó egyaránt. Az emelkedő bérleti díjak ugyanakkor megtorpanni látszanak, hiszen az albérletet keresőknek a felmerülő költségekkel is számolniuk kell.

 

   Ahonnan már nem nő a kereslet, ott muszáj a piacnak megállnia az árak tekintetében. Bár a nagyvárosokban még mindig igencsak húzós az albérletek ára, de a kisebb városokban már most látszik az bérleti díjak megtorpanása. Főleg a diákok érdeklődnek a kiadó szobák és lakrészek iránt, amik még felújított, korszerű állapotban is megfizethetőbbek, mint a teljes kiadó ingatlanok. Garancia ugyan nincs arra, hogy az ingatlanárak 2023-ban jelentős csökkenésen mennének keresztül, de az aktuális hitellehetőségeket és az eladó házak, lakások kínálatát az érdeklődőknek hasznos rendszeresen figyelemmel követni.