AD-blacklist1

2022
aug.
11

Kőbányán, Zuglóban és Újbudán is lesz fizetős a parkolás

Írta: szerk-OGY

 parking1aSzeptembertől gyökeresen átalakul a parkolás a fővárosban, a jelenleg létező 27 parkolási zónát négy darab váltja fel. Ennek értelmében az igazán nagy változás a parkolóövezetek területében lesz, Budán a II. és a XI. kerület, Pesten pedig Kőbánya és Zugló is kiterjeszti a fizetős parkolóövezetét – olvasható a 24.hu oldalon.

 

 

Kőbányát kiemelve a többi kerületből, az új fizetős zónák:

 

   ►a Kőrösi Csoma Sándor út mentén több terület,
   ►a Bajcsy-Zsilinszky kórház tágabb környezete,
   ►a teljes Gyárdűlő
   ►és a Laposdűlő teljes területe.

 

A 24.hu cikke teljes egészében ITT olvasható.

   Amint az várható volt a facebookon már tegnap estefelé is lehetett vagy megosztással, vagy kommentekkel találkozni, köztük Mustó Géza alpolgármester hozzászólásával, melyek nemcsak részleteket, de fontos információkat is tartalmaznak.

 

„Hosszabb út vezet a fizetőparkolás bővítéséhez

 

  
MustoA Főváros Közgyűlése 2022. szeptember 5-ei hatállyal módosította a fővárosi parkolási rendet szabályozó rendeletét, és bővítette a Kőbányán kijelölt várakozási övezetek területét. Ez nem jelenti azt, hogy szeptember 5-étől újabb területeken kellene fizetni a parkolásért Kőbányán. A parkolási díjak ugyanakkor emelkednek.

 

   A Gyakorló utca és a Szárnyas utca környezetén túl eddig is léteztek olyan kőbányai területek, ahol a fővárosi rendelet már kijelölte a várakozási övezetet, de a Kőbányai Önkormányzat még nem vezette be a díjfizetési kötelezettséget. Most az Önkormányzat korábbi javaslatai alapján, a forgalom és a parkolási nehézségek csökkentése érdekében egyes eddig meghatározott kőbányai várakozási övezetek kibővültek (a városközponti terület a Kőrösi Csoma Sándor út mentén elhelyezkedő területekkel, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetet övező utcák a kórház tágabb környezetével, a Szárnyas utcai terület a Gyárdűlő további részeivel), és új övezetként lett kijelölve a Laposdűlő teljes területe.   

(képünk: Mustó Géza) 

 

   Azokban a korábban kijelölt várakozási övezetekben, ahol az Önkormányzat még nem vezette be a fizetési kötelezettséget, valamint a most kijelölt újabb területeken az Önkormányzat a költségvetési lehetőségeihez mérten fokozatosan tervezi bevezetni a tényleges fizetési kötelezettséget. Ehhez az Önkormányzatnak forgalomtechnikai tervet kell készíttetnie, meg kell szereznie a kezelői hozzájárulást, majd beszerzési eljárás alapján ki kell építenie a szükséges parkolásüzemeltetési infrastruktúrát, amelyek forrását a következő évek költségvetéseiben kell biztosítani.

 

   Kőbányán tehát 2022. szeptember 5-én nem változik a díjfizetéssel igénybe vehető parkolók területe. A díjfizetési kötelezettség bővítéséről az Önkormányzat kellő időben részletes tájékoztatást fog adni, hogy arra minden gépjárműhasználó megfelelő módon fel tudjon készülni."

 

fotó: 10kerkult,hu/OGY, kobanya.hu