AD-blacklist1

2020
dec.
23

A virtuális térben adták át az idei Magyar Nyelvőr Díjakat

Írta: szerk

nyelvor logoAz idén a virtuális térben adták át a Magyar Nyelvőr Díjakat: az elismerését Grétsy László professzor; Heltainé Nagy Erzsébet, a Nyelvtudományi Intézet tudományos főmunkatársa, a Károli Gáspár Református Egyetem docense; valamint Ördög-Gyárfás Lajos, az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségének alapító tagja vehette át.

 

A Magyar Nyelvőr Alapítvány minden évben karácsony előtt adja át a rangos elismerést az Országházban olyan hazai és határon túli pedagógusoknak, nyelvészeknek, akik sokat tettek a magyar nyelv ápolásáért és megőrzésért – olvasható a Miniszterelnöki Kabinetiroda tájékoztatóban.


    A pandémia miatt idén virtuális térben zajlott ünnepségen Keszi István, a Magyar Nyelvőr Alapítvány alapítói képviselője azt hangsúlyozta, hogy a pandémia sok mindent elvett, de közben adott is. Példaként említette a virtuális retorikai versenyt, amely a járvány miatt nehéz helyzetbe került külhoni és anyaországi magyarokat tízmillió forintnyi adománnyal segítette.
    Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára hangsúlyozta: A magyarság egésze közös örökségként viszi magával a magyar nyelvet, és ezért a szép magyar nyelv az, amelyben a jövő Magyarországa rejtőzik.

    

ny dijazottak

  A díjazottak, balról: Ördög-Gyárfás Lajos, Grétsy László, Heltainé Nagy Erzsébet

 

   Heltainé Nagy Erzsébet a díj átvételekor tanári fordulatokkal, íróktól, költőktől idézve beszélt a magyar nyelvről, majd emlékeztetett arra, hogy volt, amikor a nemzeti függetlenségünk egyetlen fellegvára maradt a magyar nyelv.


    Grétsy László azt emelte ki, hogy a Magyar Nyelvőr Díj nagyban hozzájárul a magyar nyelvműveléssel kapcsolatos erőfeszítések elismeréséhez.


    Ördög-Gyárfás Lajos az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségének alapító tagja pedig azt mondta, hogy a nyelvet, mint a kulturális népi hagyományaink egyikét mutatják be a szövetség tízezreket is megmozgató rendezvényein.

 


MTI; fotó: anyanyelvapolo.hu; MTI/Cseke Csilla/kultura.hu; 3szek.ro