AD-blacklist1

2020
okt.
06

Az „arcoknak” is van arcuk – és kiállításuk

Írta: szerk

arc 20 terbeli IMG 4930A XI. kerületi Bikás park metrómegállónál október 2-án nyílt meg a 20. ARC közérzeti kiállítás, mely november 1-jéig éjjel-nappal megtekinthető. Az elmúlt 20 évben több helyszínen, s anyagi nehézségekkel is küzdve, de – egy évet kihagyva – rendre megszervezték a szabadtéri tárlatot.

 

 

Idén 766 pályamunka érkezett a közérzeti kiállítás szervezőihez. A legjobb képe kiválasztását, díjazását egy 20 tagú zsűri végezte.

 

   A zsűri által legjobbnak ítélt alkotásokért járó díjakat ma, a járványügyi helyzetre való tekintettel szűkkörű díjátadón adták át. A legjobb alkotásnak járó díjat Elter Zsolt: Szerelem a korona idején című alkotása kapta (képünk).

  

1.elter zsolt szerelem a korona idejen

 

   A díjátadón köszöntőbeszédet mondott mások mellett Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, László Imre, Újbuda polgármestere, Barabás Richárd, a XI. kerület alpolgármestere, de például a kiállítás egykori egyik szervezője, gesztipeter bakos gabor IMG 4889Geszti Péter (képünkön balra) is megjelent, és persze Bakos Gábor, a kiállítás főszervezője (a képen jobbról) is beszédet mondott.

   

   A kiállítás megnyitásával egy időben elindult a közönségszavazás. A szervezők arra biztatják a kiállítás látogatóit, hogy fedezzék fel az idei tárlatot, keressék meg kedvenc alkotásaikat és szavazzanak rájuk a képek alatti QR kód segítségével, vagy az ARC weboldalán 2020. november 1-ig. A közönségdíjazott alkotást 2020. november elején hirdetik ki.

 

   A media1.hu teljes cikke – ITT olvasható 


Az ARC óriásplakát kiállítás – marketinganyagokban évek óta @®© formában írva – 2000 óta, a 2011-es évet leszámítva Budapesten megrendezett ingyenes közterületi plakátkiállítás. A kiállítás során a vizuális kultúra két meghatározó műfajának, a reklámnak és a képzőművészetnek az ötvözetében létrehozott, évről évre más tematika mentén készült óriásplakátokat (5,04 × 2,38 méteres hirdetései felületen) állítanak ki. 

   1999-ben Bakos Gábor, Fatér Anna és Geszti Péter Arc Kft. néven céget alapítottak egy olyan kiállítássorozat szervezésére, melynek célja reklámcélú óriásplakát-felületek társadalmi üzenetek közvetítésére való felhasználása volt. A kiállítás 2000 és 2017 között a Városligetben kapott helyet, az ott zajló munkálatok miatt 2018-tól a XIV. kerületi Örs vezér útján állították fel a plakátokat.

   A program az első évben még mintegy hatmillió forintos támogatást kapott a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától, 2001-ben azonban már nem jutott erre pénz: a 90 milliós költségvetésből le kellett faragni, majd 2011-ben támogatók hiányában elmaradt a rendezvény. Ekkor Geszti úgy nyilatkozott, hogy a médiatámogatások mellett is 10-15 millió forintot tesz ki a „válságköltségvetés”, ám ha ekkora összeget sem tudnak előteremteni, akkor nincs értelme belevágni a szervezésbe.

   A kiállításról évről évre elhangzik, hogy kifulladt, közhelyesek a plakátok, ennek ellenére stabilan ezer körüli pályázó munkáiból válogatják össze azt az ötvenet, százat, melyek a kiállításon megtekinthetők.