AD-blacklist1

2020
aug.
14

Lehet-e a Nagykörút a főváros kulturális és kereskedelmi főutcája?

Írta: szerk

nagykorut lead„Igazából az van a körúttal, hogy kerékpársáv lesz rajta.” Kürti Gábor, a Magyar Kerékpárosklub elnöke, akitől az idézet származik, nehezen tudja elképzelni, hogy lesz Budapesten olyan városvezetés, amelyik a budapesti Nagykörútra április végén felfestett kerékpársávot egyik napról a másikra egyszerűen eltünteti.

 

Hogy miért, azt már Halász Áron, a szervezet elnökhelyettese fogalmazta meg a Magyar Kerékpárosklub augusztus 12-ei kerekasztal beszélgetésén.: „Aki meg akarná szüntetni, az Budapest második legforgalmasabb kerékpáros útvonalát fogja megszüntetni. És lesz ez még az első is.”

 

   A koronavírus-járvány alatt, amikor a tömegközlekedés hirtelen járványveszélyessé vált, és a BKK járatain utazók száma drasztikusan lecsökkent, a főváros új bicikliutak létesítéséről döntött Budapest fő közlekedési útvonalain, ahol a covid miatti otthoni munkavégzésre való átállás egyébként is lecsökkentette az autóforgalmat.   

 

nagykorut 2    A döntéshozók asztalán ott voltak a Magyar Kerékpárosklub javaslatai, melyik útvonalakon volna a legnagyobb szükség a belvárosba gyors bejutást biztosító biciklis közlekedési útvonalakra. „Ezek között volt a Nagykörút is, de a legmerészebb álmainkban sem gondoltuk volna, hogy ezt is kiválasztja majd a főváros” – magyarázta Halász.  

 

  nagykorut MBLátványos megoldásokat mutatott be Molnár Berta, a Magyar Kerékpárosklub közlekedésszakmai tanácsadója (képünk) egy lehetséges jövőbeli megoldásról.

 

    Az autók teréből lecsípett kiépített kerékpárút valójában nekik segít, hogy ezt a járdán bicikliző bátortalanok nélkül, lecsökkent gépjárműforgalom, így kevesebb szmog és zaj mellett tehessék meg – mutatta be Molnár Berta, milyen terveket igyekszik a Nagykörút fejlesztésében érintett önkormányzatok asztalára juttatni a Magyar Kerékpárosklub. Molnár szerint a sétálgatásra, az ücsörgésre, a szabadidő eltöltésére alkalmas helyeket mindenképpen az autóknak biztosított terekből fokozatosan lehet, kell elvenni hosszú távon.

 

A 444.hu teljes cikke ITT olvasható

 

fotó: Molnár BertaFotó: Tuba Zoltán/kepszerk.; Magyar Kerékpárosklub