AD-blacklist1

2018
jan.
28

Tanítanék-demonstráció – oktatási minimum

Írta: szerk

tanitanek1Demonstrációt tartott a Tanítanék mozgalom a budapesti Kossuth Lajos téren január 28-án. A szervezők békét és szabadságot követeltek az iskolákban.

 

 

 

 

A rendezvényen a mozgalom képviseletében felszólaló Pilz Olivér bejelentette, hogy oktatási minimumot dolgoztak ki. Az egyeztetésre az összes pártot meghívták – jelezte. Pilz Olivér hangsúlyozta, hogy a dokumentum kilábalási lehetőséget nyújt a „slamasztikából”. Az oktatási minimum kiindulópontja, hogy a gyermekek érezzék jól magukat – szögezte le.
    Ismertetése szerint a diszkrimináció- és szegregációmentességet, a tananyag mennyiségének radikális csökkentését, a lexikális tudás középpontba helyezése helyett a képességekre fókuszálást, valamint a pedagógusok adminisztratív terheinek csökkentését akarják elérni. A cél, hogy az oktatásra fordított összköltségek fokozatosan elérjék a bruttó hazai termék (GDP) 6 százalékát – emelte ki.


    Szintén a Tanítanék mozgalmat képviselve Törley Katalin, a Kölcsey Ferenc Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke, a Tanítanék mozgalom képviselője közölte: február első napjaiban az oktatási minimumot várhatóan nyolc párt írja majd alá: a Demokratikus Koalíció (DK), az MSZP, a Lehet Más a Politika (LMP), az Új Kezdet, a Momentum Mozgalom, a Magyar Liberális Párt, az Együtt és a Párbeszéd. Az érintett politikusok és szakértők a színpadra vonultak a koncepció molinójával.
    
    tanitanek2        Törley Katalin szónokol a tüntetésen

 

   A Tanítanék mozgalom képviseletében szólalt fel Sulyok Blanka is, aki a többi között azt kifogásolta, hogy csak az intézményfenntartó előzetes „cenzúrájával” szabad nyilatkozni. Úgy fogalmazott, hogy „a bólogató csinovnyikoké a pálya”.


    Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke, Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, Pálfia Zsolt, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének alelnöke is a hozzászólók közt volt.

     Az Oktatói Hálózat (OH) képviseletében beszélő Máté András, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának tanszékvezetője, egyetemi docens egyebek mellett azt szorgalmazta, hogy a hatalom ne törekedjen az intézmények maga alá gyűrésére.
    A rendezvényen felszólalt egy édesanya, egy pedagógus, valamint a Független Diákparlament képviseletében egy tanuló is.

    A tüntetés végén jelképesen transzparenst ültettek a Kossuth Lajos tér füvébe.
    A demonstráción több ellenzéki politikus is jelen volt. Feltűnt Hiller István, az Országgyűlés MSZP-s alelnöke, Kunhalmi Ágnes, a szocialisták budapesti elnöke és Szabó Szabolcs független parlamenti képviselő. Az LMP az MTI-vel közölte, hogy miniszterelnök-jelöltje, Szél Bernadett is részt vesz a demonstráción.
    Az esemény meghívójában azt írták, tanárok és diákok, szülők, civilek és szakszervezetek, szakértők és laikusok, „megalázottak és megcsúfoltak” mind békét akarnak. „Elég volt az iskolák militarizálásából, a hazug propagandából, gyermekeink lelkének mérgezéséből” – fogalmaztak.  

   A demonstrációhoz csatlakozott a Diákszolidaritás Akció, a Független Diákparlament, az OH, a PDSZ, a PSZ, valamint a Szülői Hang is.
   

 
MTI; fotó: Bruzák Noémi