AD-blacklist1

2017
dec.
04

Bezárt a Néprajzi Múzeum

Írta: szerk

folkmuseum2Bezárja kapuit a Parlamenttel szemközti, Hauszmann Alajos nevéhez köthető épület, mely a Néprajzi Múzeumnak ad otthont, de eredetileg Igazságügyi Palotának készült. Hauszmannt 1893-ban bízták meg a megtervezésével.

 

 

 

 

A múzeum a Liget-projekt keretében a Városligetbe költözik. Két épületet húznak fel a Felszabadulás téren lévő parkoló helyére – az egyik a raktárként fog üzemelni, míg a másik a kiállításoknak ad helyet. Az új intézmény várhatóan 2019 év végén nyitja meg kapuit a látogatók előtt. Az eddigi Kossuth Lajos téri épületet visszafoglalja eredeti tulajdonosa, a Kúria.

   folkmuseum3 index

  A Néprajzi Múzeum előcsarnoka (fotó: Bődy János/Index)

 

   – Azért van szükség a Kossuth téri épületben a kiállítások bezárására, mert le kell bontanunk ezeket a tárlatokat, és ezen tárlatok helyén tudjuk kialakítani azokat a munkaállomásokat, ahol az épületben őrzött, több százezernyi műtárgyat a raktárból kihozva elő kell készíteni a költözésre, fotózni, digitalizálni, állományvédelmi eljárások alá vonni, és csomagolni kell, máshol nincsenek terek – mondta Kemecsi Lajos, a múzeum főigazgatója. (hirtv.hu)

 

   Az épületet az index.hu munkatársai mutatják be cikkükben – ITT

   címkép: Balogh Zoltán/MTI