AD-blacklist1

2017
okt.
19

Visszavonták a mobilgátról szóló határozatot

Írta: szerk-OGY

STROKE hajokazas 635Hatályon kívül helyezte a Fővárosi Közgyűlés a római-parti védmű part menti nyomvonalát támogató áprilisi határozatát szerdán rendkívüli ülésén. A testület a határozat visszavonásáról 18 igen szavazattal, 7 nem ellenében döntött.

 

 

 

Szerkesztőségünk néhány napja adta hírül a Budapest rovatban, hogy helyi népszavazással döntenek a Római-parti mobilgát ügyében, Megírtuk, hogy kezdetét vette az aláírások gyűjtése. Ám a Fővárosi Közgyűlés tegnapi ülésén meglepő fordulat következett. Az MTI hírét kommentálás nélkül közöljük.


   A Fővárosi Közgyűlés szerdai határozatában kimondta: a III. kerület, a főváros korábbi határozatai, valamint több szakvélemény, összehasonlító szakértői értékelés alapján „a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmét szolgáló árvízvédelmi létesítmény a parti ingatlanok védelme érdekében nem a Nánási út-Királyok útja nyomvonalon, hanem a hullámtérben, továbbá a Barát-patak és az Aranyhegyi-patak mentén kerüljön megvalósításra”, úgy, hogy ezen belül a létesítmény pontos nyomvonalának kijelöléséről később döntenek, egyúttal hatályon kívül helyezik az április 5-i határozatot. Ennek a határozatnak a visszavonása érdekében kezdeményezett az Együtt és a Párbeszéd fővárosi helyi népszavazást.


    A Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes által jegyzett, a testület által elfogadott előterjesztésben az olvasható: a kezdeményezett fővárosi népszavazás akár fél évvel is „elodázhatja a tovább lépést” és ezért célszerű az április 5-i határozat hatályon kívül helyezése, és egy új határozat meghozatala, ami továbbra megfelel a Fővárosi Közgyűlés korábbi, az ügyben hozott döntéseinek. 


    mobilgat1A napirend előtti vitában ellenzéki képviselők kifogásolták, hogy a benyújtott előterjesztés tartalmát csak az ülés kezdetén ismerhették meg, és többen azt kezdeményezték, hogy ne is tárgyalják meg a javaslatot. Az eljárást – a többi közt – jogsértőnek és méltatlannak nevezték.


    Tarlós István főpolgármester (a képen balra) – reagálva arra, hogy Tokody Marcell (Jobbik) széttépte az előterjesztést – azt mondta: a javasat a korábbi határozat visszavonásáról szól, és ne felejtse el senki azt, hogy nem akarnak mást, mint felépíteni azt, amit 60 éve nem épített meg senki.


    Bús Balázs (Fidesz-KDNP) III. kerületi polgármester arról beszélt, hogy szerinte az a méltatlanság, hogy a kis pártok a védmű, az emberek életének kérdését „kampánytémává próbálják silányítani”. Kitért arra, hogy a népszavazás egyik kezdeményezője, Pataki Márton 2007-ben és 2009-ben az óbudai képviselő-testület szocialista tagjaként még támogatta a part menti nyomvonalat, most pedig az Együtt politikusaként inkább már azt gondolja, hogy fontosabb a kérdést kampánytémává tenni.
    Közölte, megkérdezték az ügyben az óbudaiakat és 59 százalékuk azt mondta, hogy a Duna-part mentén kellene védekezni úgy, hogy közben a természetközeli állapotok megmaradjanak.
    A napirend vitájában Gy. Németh Erzsébet (DK) azt mondta, hogy most ugyanarról van szó, mint a vasárnapi boltzár és az olimpia kapcsán, a Fidesz az aláírásgyűjtést látva meghátrál. Szerinte ugyanakkor a védművet ugyanúgy a parton akarják felépíteni.
    Csárdi Antal (LMP) arról beszélt, hogy a Fidesz megfutamodik a népszavazás elől, félnek meghallgatni és betartani a népakaratot. A határozati javaslat azért született, hogy ellehetetlenítse a népszavazási kezdeményezést a római-parti védműről – mondta.
    Horváth Csaba (MSZP) felszólította a városvezetést, hogy a védmű Nánási út-Királyok útja nyomvonaláról is készíttessen korrekt elemzést, és szerinte a kérdésben óbudai népszavazást kellene tartani.
    Karácsony Gergely (Párbeszéd) úgy fogalmazott: a határozati javaslat „kicselezi a népszavazást”, és a Fidesz kihátrálása világosan mutatja, hogy amit csinálnak, annak nincs társadalmi támogatása.


    mobilgat2Tarlós István kijelentette, Gy. Németh Erzsébet és Horváth Csaba (képünk) korábban kétszer is elutasította, „gátlástalanul leszavazta” a közgyűlésben a Nánási úti fejlesztés két változatát, és ezt most megpróbálják elhallgatni. – Amikor 2009-ben megszavazták a parti gátat, mennyi vita volt, mennyi szakvélemény készült és mennyien kezdeményeztek népszavazást? – tette fel a kérdést a főpolgármester, aki „nettó képmutatásnak” nevezte azt, amit a két ellenzéki politikus csinál.


    Karácsony Gergely, a XIV. kerület polgármestere, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje a közgyűlés után tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, fontos csatát nyertek és a háborút is meg fogják nyerni. Kiemelte, továbbra is úgy gondolják, hogy egy a Királyok útja-Nánási úton létrejövő védmű lenne a legmegfelelőbb gazdasági, ökológiai és társadalmi szempontból is. Kérdésre válaszolva elmondta, közjogi értelemben nem maradt értelme folytatni népszavazási aláírásgyűjtésüket, amelyben Juhász Péter, az Együtt elnökének tájékoztatása alapján két nap alatt 10 ezer támogatót szereztek.


   STROKE hajokazas 644

 

   Az ülésteremben a napirendi vita alatt a part menti gátat támogató és ellenző civilek tartották magasba tábláikat és molinóikat.
 

 

MTI;   fotó: Soós Lajos/MTI, 10kerkult.hu