AD-blacklist1

2017
jún.
15

Ingatlanpiaci körkép – Budapest

Írta: szerk

ingatlan1A legtöbben bizonyára emlékszünk még azokra a folyamatokra, amelynek részeként 2016 nyarán ijesztő tendenciákat tapasztalhattunk az ingatlanpiacon. A kedvezőbb gazdasági környezetben az ingatlanpiac nemcsak feléledt, de egyre divatosabbá kezdett válni az ingatlanozás is.

 

 

A jó fekvésű budapesti ingatlanok árai persze már 2015 októberében elszabadultak és kezdtek felzárkózni a nyugat-európai szinthez. Nem véletlen, hogy egyrészt megduplázódott a meghirdetett ingatlanok száma, másrészt a külső kerületek téglaépítésű lakásainak m2 ára is felszökött egészen a félmilliós értékhatárig. 2016 folyamán volt például olyan X. kerületi panellakást, melynek m2 ára a 330 ezer forintot is elérte. Az ingatlanközvetítők már akkor is tartottak attól, hogy a tapasztalt mértékű folyamatos és hosszú távú áremelkedés visszavetheti az érdeklődők számát.

 

 

A budapesti ingatlanpiac 2017-ben

 

   Az ingatlanpiac vezető hazai elemzői már 2017 februárjában elkészítették jelentéseiket, amelyekből világosan látszott, hogy az idei év gyengébben indul. Erre erősítettek rá a Központi Statisztikai Hivatal első kimutatásai is, amely a tavalyi várakozásoknak megfelelően szintén egyértelművé tették, hogy az előző évben tapasztalt mértékű drasztikus áremelkedéstől idén már nem kell félni. 2017 májusában egyáltalán nem volt tapasztalható az átlagosan 30-40%-os áremelkedés. Természetesen nem véletlen folyamatról van szó, ugyanis a potenciális vevők nem harapnak a túlárazott ingatlanokra, melynek eredményeként a budapesti ingatlanárak is „hibernált” állapotba kerülnek.

 

 

Amire a vevők és értékesítők számíthatnak

 

   Az ingatlanpiaci elemzők rendszerint óvakodnak attól, hogy pontos prognózist jósoljanak, ám a szakértők döntő többsége úgy véli, hogy 2017 második felében továbbra is lassulni fog a használt lakások áremelkedése. Igaz, általánosságban véve is az áremelkedés ütemének további csökkenését jósolják, sőt egyes ingatlanosok szerint a kevésbé frekventált budapesti kerületekben még akár árcsökkenés is életbe léphet. A vevők számára jó hír, hogy a kiszemelt fővárosi ingatlan árából a 4-5 százalékos alku általánosan elfogadott alternatíva lehet. Ez persze automatikusan azt is jelenti eladói oldalról, hogy fel kell készülni az ingatlan eladásának hosszabb ütemére.

 

 

Egyre népszerűbbek az új építésű lakások

 

   A budapesti ingatlanpiac talán legnépszerűbb ingatlantípusai közé továbbra is az új építésű lakások tartoznak. Az ingatlanhirdetések böngészése után is szembetűnő a mindenekelőtt XIII. kerületi lakások árának emelkedése. Az ingatlanpiac szakemberei az előttünk álló időszakban nagyságrendileg 17-18 ezer épülő új lakással számolnak, ami versenyhelyzetet teremtve a közeljövőben akár csökkentheti is a használt lakások áremelkedésének tendenciáját.

 

 

   ingatlan2Egy most épülő fővárosi új építésű lakás m2 ára a 600 ezer forintot is elérheti, bár a budapesti peremkerületeken, az alku során a 450 ezer forintos m2 ár alá is eljuthatunk. A budapesti panellakások esetében egy frekventáltabb kerületben nagyságrendileg 310-350 ezer forintos m2 árra számíthatunk. Igaz, utóbbi összegért egy téglalakáshoz is hozzájuthatunk például a XV. kerületben.

 

 

   Az újpesti téglaépítésű lakások árai ezzel szemben magasabbak és akár elérhetik 370 ezer forintos szintet is. A külsőbb kerületek családi házainál szintén érdekesen alakultak az ingatlanpiaci folyamatok. Míg például a IV kerületben a családi házak m2 árai 260-270 ezer forint környékén stabilizálódtak, a X. kerületben ettől alacsonyabb m2 áron is elfogadható családi házhoz juthatunk.