oszvald gyorgyOszvald György újságíró, 2015-től a KÍKE alelnöke.

 

   2009-ben magánkiadásban jelent meg egy interjúkötete Kőbányai könyv címmel, melyben a kőbányai művészekről, közéleti emberekről korábban sajtóban közölt portréit szerkesztette egybe.

   

   Salgótarjánban született, 1952-ben. Iskoláit szülővárosában végezte, érettségit 1970-ben tett a Madách Imre Gimnáziumban. Félbehagyott nappali tagozatos egyetemi és főiskolai tanulmányok után levelező tagozaton szerzett rendszerszervező üzemmérnöki diplomát Dunaújvárosban, az NME KFFK-n 1980-ban. Először a Síküveggyár szervezési osztályán, majd az akkori ingatlankezelő vállalatnál dolgozott vállalati szervezőként. Településgazdálkodási szaküzemmérnök oklevelet 1990-ban szerzett.

   2002-ben fejezte be újságírói tanulmányait a Komlósi Újságíró Stúdióban, majd még abban az évben államvizsgázott és OKJ felsőfokú újságírói végzettséget szerzett.

 

   Az irodalommal, zenével már a gimnáziumban barátkozott, első írásai 1979-80-ban, a Nógrád megyei napilapokban jelentek meg a Nógrád néptáncegyüttes és a Dűvő népzenei együttes életéről: turnékról, fellépésekről. Később, akkor még újságírói ismeretek nélkül divattal, a társasági élettel kapcsolatos témákra építve lapot alapított, ennek bővítésével két éven át havonta jelentkező divatmagazint szerkesztett a Salgótarjáni Városi Televízióban.

   A divatlapot később popzenei magazinná alakította, s Rajongó – a magyar sztárok lapja címmel   havonta jelentette meg 2004-ig.

 

   2002-től a Magyar Röplabda Szövetség hivatalos havilapját szerkesztette, majd 2004-ben saját kiadásban és szerkesztésben megalapította a volley – röplabda magazin című havonta megjelenő szaklapot, mely nyolc évfolyam kiadása után szűnt meg.

   Ezen idő alatt dolgozott a terasz.hu internetes portálnál, megszűnéséig a Budapesti 7 nap című hetilapnál, két évet írt a Helyi téma X. és III. kerületi mutációjába, s 2011 májusáig újságírója volt a Kőbányai Híreknek is.

 

   A 10kerkult.hu – Kőbányai közéleti és kulturális internetes portált 2011. szeptemberében indította útjára. Szerkesztő társa négy éven át Raffai Ferenc újságíró volt.

   1999-ben költözött családjával Budapestre, Kőbányán 2001. decemberétől lakik. Gyorsan felfedezte a kerületi irodalmi, művészeti életének forrásait, írásai révén alakult ki a kapcsolata a kőbányai írókkal is. 2015-ben választotta meg a tagság a Kőbányai Írók, Költők Egyesülete alelnökének.