AD-blacklist1

2015
ápr.
30

Halálsoron

A halállal népszerűséget vadászni ízléstelen, ha politikus teszi, akkor gusztustalan is.
Mindez azért jutott eszembe, mert ugyanazon a napon (2015. április 29.) két politikával foglalkozó egyén is bevetette ezt az olcsó populista fegyvert.

 

Orbán Viktor kormányfő szerinte vitázni kell a halálbüntetésről – ha a társadalmat foglalkoztatja. Magam is magyar társadalom egy aprócska tagja volnék, ám OV kijelentése itt már bukik: engem baromira nem érdekel, hogy van-e a Btk-ban halálbüntetés vagy nincs… Engem is megdöbbentett a kaposvári lány meggyilkolása, de nem hiszem, hogy a „szemet szemért” elv egy normálisan működő jogállam ismérve. Pláne, ha tudvalévő, hogy az ítélkező bíró is tévedhet: ha lett volna halálbüntetés, akkor a móri öldöklés miatt Kaiser Edét igazságtalanul, érdemi bizonyíték nélkül végezték volna ki.


Mialatt OV Pécsen igyekezett jobbikosabb hatásvadász lenni a jobbikosoknál, addig Budapesten egy igazi jobbikos pártkatona szólt, ha lehet még durvábbat. Tokody Marcell fővárosi közgyűlési képviselő – korábbi kőbányai önkormányzati testületi tag – azt találta mondani, legalábbis a híradások szerint, hogy a Szabadság téri német megszállási emlékmű mellé spontán létesített Eleven Emlékmű egyszerűen „illegális hulladéklerakó”.
Elnézést, hogy itt személyes hangvételre váltok, de mivel Tokodyval ismerjük egymást, talán megbocsátja a tisztelt olvasó.


Kedves Marcell! Nem tudom, voltál-e mostanában a „szemétdombnál”? Láttad-e, miket helyeztek el oda azok honpolgárok, akiket sért a madaras építmény üzenete?
Én láttam! Nem csokipapírt, papírzsebkendőket, csikkeket, otthoni szemeteszsákot, hanem a száz éve – a magyar közigazgatás hathatós közreműködésével – a koncentrációs táborokba elhurcolt zsidó származású magyarokra emlékeztető fotókat, kopottas bőröndöket, cipőket, korabeli újságokat… Ha nem tűnt volna fel, attól eleven az emlékmű, hogy ezek a tárgyak szinte beszélnek…
Ha világos egyáltalán előtted a huszadik századi történelem e sötét szakasza, akkor tudod is, hogy miről.
Bármennyire is „cukizálódik” a Jobbik, azért a kijelentésed, szerintem, burkolt holokauszttagadás – vagyis kissé álságos a jópofáskodó új stílus.
Kedves Marcell! Az én családomban voltak, akik megúszták a vészkorszakot. Megjárták, bizony, Auschwitzot is! Sőt, apám, még egészen kisgyerekként a szerencsés véletlennek köszönhetően a náci Németországból került haza. Ha ez nincs, ma én sem vagyok, nem élek itt, Kőbányán!
Már ne haragudj, de éppen a családi múlt miatt, az ilyen „hulladékos” és hasonlóan szemét, gusztustalan megjegyzések érzékenyen érintenek.


Úgy hiszem, a halál témája az – legyen bármilyen vonatkozású is –, amit se elbagatellizálni és amivel se viccelni, se népszerűséget vadászni, se szavazótábort gyűjteni nem illik. Józan gondolkodású, jól nevelt, tanult, felvilágosult EMBER (és politikus) nem is tesz ilyet…