AD-blacklist1

2012
jan.
03

A ló túlsó oldalán

 

Nézem, böngészem a távirati iroda híreit, és egyszer csak elakad az „egér” és elakad a lélegzetem. Egy fotó az akadály. Egyenruhába öltözött emberek feszesen, rezzenéstelenül, egymástól azonos távolságra lévő sorokban állnak, és meredten figyelnek a pulpitus felé, ahol a Vezetőt megannyi illetékes és sokcsillagos tábornok veszi körbe. Olyan ismerős a szituáció? Hol láttam én már ilyet?

katvedunnep1 MTI illyes tibor

Megvan! Például egy észak-koreai rendezvényről számolt be a világsajtó, ahol az akkor még élő Kim Dzsong Ilt, a KNDK mindenható diktátorát „ünnepelték” vigyázzállásban a katonák. Kísérteties a hasonlóság – csak annyi a különbség, hogy hétfőn nem a magyar miniszterelnököt hozsannázták, hanem az új katasztrófavédelmi rendszer bevezetése okán „örömködtek” az elöljárók és maga a kormányfő is.

De mi végre ez a katonás rend? Kinek kell az erőt demonstrálni? Kinek és mit jeleznek azzal, hogy nem csak a katvedunnep2 mti illyes tiborpapíron egységesek, hanem a valóságban is, és most már baromi nagy bajtársak vagyunk?
Jó-jó és megértem, hogy sok éven át tartó („elmúlt nyócév”) liberális világ után szükség van némi keménységre, hogy lássuk, itt bizony erős kéz dolgozik. Azt is megértem, hogy az alattvalóknak láttatni kell, hogy igazodtak a központi törekvéshez.


KJI2De ez a pillanatkép nekem azt sugallja, hogy talán mindannyian átestek a ló túlsó oldalára. Ez már nem valamiféle, hivatalos eseményeken alkalmazott ünnepi alakzat. Mert magam is tudom milyen az: annak idején a rendszerváltás után sorkatonaként álltam az adyligeti határőr laktanyában, ahol az emelvényen Boross Péter belügyminiszter szónokolt az állomány előtt. De minden utasítás ellenére sem vettük komolyan a „Vigyázz!”-parancsot, tekintgettünk jobbra-balra, az egyenes vonalú sor néhol görbe volt. Ez a szerencsétlen tűzoltók által mutatott mutatvány súlyosabb: itt szó sem lehet lazaságról, itt bizony kőkeményen cövekelni kell a kormányfő előtt, meg kell adni a tekintélynek, ami jár!

Apropó, Észak-Korea mellett hol láttam még ilyet? Sajnos az „átkosban”, anno a budapesti Dózsa György úti demonstrációkon sorakoztak fel így a párt- és állami vezetők előtt. Tényleg hiányzik ez a rendszer? Mert nekem speciel nem…

 

(a képekhez: a felső két kép a katasztrófavédelmi megemlékezésen készült, az alsó a néhai Kim Dzsong Il egyik születésnapján)

(fotó: MTI, Illyés Tibor)