AD-blacklist1

2011
dec.
20

Jó volna érteni

Nem értem. Illetve értem. De mégsem értem. Megpróbálom megmagyarázni, hogy mit igen, és mit nem.
Itt van ez a lassan már elátkozottnak tűnő mentőállomás kálváriája. Azt értem, hogy kezdeni kell vele valamit, hiszen a képviselő-testületet saját határozata köti. Mert hát mégis csak furcsa lenne, ha a saját kötelezettségének nem tenne eleget. 

A nagy vajúdás során odáig jutottak, hogy cakk-pakk 130 millió forintba kerülne a Téglavető utcai, ma elég elhagyatott telep rendbe-, illetve a kívánt célra való alkalmassá tétele. Ízlelgessük ezt egy picit. Soknak tűnik? Elsőre annak. Az önkormányzat álláspontja szerint – legalábbis a legutóbbi testületi ülésen elhangzottakból ez tűnik ki –, mivel a mentőszolgálat egy kanyit sem kíván a jelen állapot szerint beleadni, sok ez az összeg. Pláne ajándéknak, hiszen a bázist az OMSZ használná, a kerület maximum a terület tulajdonosa maradna. „Csupán” annyi hozadéka lenne, hogy lerövidülne a betegellátás ideje Kőbányán és a szomszédos kerületekben. Tehát értem, sőt megértem, ha közérdekű célra ennyit a városháza egyedül nem óhajt kiadni.


Egy korábbi határozat alapján az Újhegy alatt vélt termálvíz kutatását simán megtámogatták úgy 110 millióval. Hm, ízlelgessük egy picit: 130 millió vs. 110 millió, mentőállomás vs. termálvíz-kutatás… A 110 milliós befektetés bőven megtérül, ha találnak is valamit, tehát értem, hogy miért adták ezt is oda. Aztán ott van az egykori sörgyári terület, amelynek egy nagyobb szeletéért 455 milliót lazán kifizetnének a mostani tulajdonos számára. Értem, hogy sikerként van elkönyvelve, hogy közel egymilliárdról alkudták le ennyire a vételárat. Értem, hogy megéri kiadni, hiszen ez a befektetés is hosszú távon bőven visszajönne.


Ugyanakkor nem értem, hogy ha ezekre az egyelőre bizonytalan kimenetelű dolgokra van a kasszában pár száz „fölösleges” millió, akkor egy igazán közérdekű történetre miért nincs. Nem nagyon értem, mi a vezérfonal, mi a szelektálási elv? Ha zsíros üzlet van a láthatáron, akkor mehet, ha csak a köz javára kellene juttatni, akkor az asztalra csapunk, és keményen odamondjuk, hogy egyedül nem megy? Nem értem… Talán nagyon le van egyszerűsítve, de ha a 110 milliót és a 455 milliót összeadjuk, abból négy (!) mentőállomás is kijönne. Jó volna érteni ezt az egészet…


(Utóirat: A témával kapcsolatban elektronikus levélben kerestük meg a gazdasági ügyekért felelős alpolgármestert. Kíváncsian várjuk a válaszait…)