AD-blacklist1

2011
dec.
13

Még egy szög a koporsóba

 

Emlékeznek még a következő szólamokra? „Egyszeri, nagyarányú adócsökkentés lesz”. „Az adóbevallás elfér majd egy söralátéten”. „Csökkenni fognak az emberek és a vállalkozások terhei”.
Ehhez képest a forint/euró árfolyam az egekben, az adórendszer átláthatatlan, Európa legmagasabb áfa-kulcsa (27 százalék) lép életbe január elsejétől, az eva adókulcsának emelésével (37 százalék) lassú halálra ítélték a mikro- és kisvállalkozásokat. A Nemzeti Ügyek Kormánya úgy gondolja, hogy ez nem sújtja a kisembereket és a vállalkozásokat. Tényleg?
Ha még nem volt elég szög a cégek koporsóján, nagyszerű képviselőink bevertek egy újabbat. Miután a fővárosi közösségi közlekedési adóról szóló parádés és körültekintő javaslat – amely a nagyobb, kisebb és még kisebb budapesti cégeket érintette volna – elvérzett a parlamentben, a jeles mesteremberek ugyanezt másként csomagolva újra beadták a törvénygyárnak. Az ötlet a jelenlegi 2-ről 2,5 százalékra emelné az iparűzési adó mértékét – és a fél százalékos különbségből összegyűlő manna menne az ország egyetlen, még megmaradt szocialista nagyvállalatának, a BKV-nak.
Ha vállalkozó lennék, azért talán joggal kérdezném meg: miért nekem kell megmentenem a csődtől a közlekedési társaságot? Miért az én adóforintjaimból áldozzak rá, ha nincs vele semmilyen kapcsolaton, ha nem veszem igénybe a szolgáltatásait? Egyáltalán: vállalkozóként mi közöm a BKV-hoz? Nem a tulajdonos – jelesül a fővárosi önkormányzat – feladata lenne olyan megoldást találni, uram bocsá’ ésszerű gazdálkodást kialakítania, hogy anyagilag talpra állítsa?
Persze értem én miért találták ki az „ipadó” megtoldását a kiváló honatyák: mert ez a legegyszerűbb! Ezzel nem kell bajlódni, nem kell ceruzával, papírral, számológéppel bonyolult számolásokat végezni. Húzzunk le még egy bőrt a már veszőfélben lévő rókáról. Mi baja lehet? Ha már fizet amúgy is a nagy közös kasszába, legfeljebb még egy kicsit hozzátesz.
De kérdezem én: mi lesz, ha a róka megdöglik? Mi lesz, ha már az a szerencsétlen kisvállalkozó inkább a péknek fizeti ki a zsemlét, és nem a Tarlós cégének a kis pluszt? Mi lesz az országgal, mi lesz a BKV-val, ha már nem lesz vállalkozás, akit meg lehet pumpolni? Legfeljebb becsukjuk az ország kapuját. Oszt’ jó napot!