AD-blacklist1

2014
feb.
24

Őszödi gondolatébresztő

Nyilván teljesen a véletlen műve, hogy a Belügyminisztérium fennhatósága alatt lévő Alkotmányvédelmi Hivatal (lánykori nevén, Nemzetbiztonsági Hivatal) a híres-hírhedt őszödi beszéd sorsáról készített vizsgálati jelentést a választási kampány idején hozta nyilvánosságra. Valamelyik illetékes nyilván sokat őrlődött, hogy mikor kellene ezt a nagyközönséggel megismertetni, és hosszas lelki gyötrődés után vélte úgy, hogy könnyít magán – most. Hogy ez egybe esik a pártcsatákkal, arról ő nem tehet. És mivel ebben az országban mindenki mindenkitől független, a legfüggetlenebbek egymástól a különböző kormányzati és államigazgatási intézmények, csak a gonosz szelleműek tételezhetik fel, hogy a kormányzat két erős embere utasította volna az AH vívódó illetékesét.

 

 

Ugyanakkor a borzalmas 2006-os végkifejlethez vezető út két fő állomását nagyon is világosan mutatja a közzétett jelentés. A beszédet valaki az MSZP soraiból szivárogtatta ki, majd ez kis idő múlva a Fidesznél landolt, ott sokszorosították, és onnan került a közmédiába.
Gyurcsány azt mondta, ő sejti ki lehetett a szocik közül a „vétkes” – de mivel nincs cáfolhatatlan bizonyítéka, nem vádol senkit. Ez még érthető is. Kósa Lajos Fidesz-alelnök is elismerte, hogy megkapták – de az már kevéssé hihető, hogy egy erősen centralizált párt vezérkarának fogalma sincs arról, merre ment és ki által tovább a hangfelvétel.


Logikai úton az is kikövetkeztethető, hogy anno nem spontán város- és tévészékház-rombolás zajlott. A tüzet egy szűk kör szította – szó szerinti és átvitt értelemben is. Mivel sem 2006. szeptembere előtt, sem azóta nem voltak ilyen kemény utcai összecsapások, valószínűsíthető, hogy ezt a bizonyos csoportot valaki (személy, szervezet) erősen felspannolta. (Mert ha ezek a szabadcsapatok nagyon önállóak és fékezhetetlenek lennének, akkor állandóan borogatnák a kukákat.) Ez a személy előre eltervezhette a folyamatot. És lehetett valami egyezményes jel, amire „meg kellett indulni”.
Az, hogy az előszeretettel hangoztatott „tömegbe lövések” bekövetkeztetek, mind ennek a következménye. Ha nincs hergelés, nincs rendőri beavatkozás. A szörnyű eseményekért a felelősek jobb- és baloldalon fellelhetőek.


Nem szeretem Gyurcsányt. De annak idején vettem a fáradságot és elolvastam a beszéd nyomtatott változatát. Belegondolva, igaza volt. Le akart számolni a politikát jellemző állandó hazugsággal. Ráfért volna az országra egy megtisztulás – minden tekintetben.
Igazából arról kellene beszélni az őszödi beszéd kapcsán, hogy ha volt egy ilyen szándék, az miért nem teljesedett be. Meg arról is, hogy miért érdeke a politikai elitnek az állandó háborúskodás, a kettéosztott Magyarország… Mert a jelentés nyilvánosságra hozatala ezt tovább erősíti.