AD-blacklist1

2013
júl.
03

Európa máshol van

Mielőtt az Európai Parlament kimondta volna a Tavares-jelentés elfogadásával, hogy nem passzol az Európai Unió demokratikus berendezkedéséhez a Nemzeti Együttműködés Rendszere, a Strasbourgba kihelyezett szabadságharcban Orbán Viktor – rendszerét és magát védve – tett egy felettébb érdekes kijelentést.


„Nem akarok olyan Európát, ahol a sikeres országokat büntetik, és nem elismerik, ahol a szabadságot korlátozzák, ahol kettős mércét alkalmaznak, ahol a többség visszaél a hatalmával”.


Igaza van Orbánnak, az ilyen Európa rossz. Sőt mélyebbre nézve, az ilyen országok még rosszabbak. Mert Magyarország pontosan olyan, amilyennek a kormányfő az általa látott kontinenst leírta.


Csak a kormányzati propaganda szerint sikeres az ország („Magyarország jobban teljesít”), a valóság teljesen mást mutat: új beruházók elkerülik ezt a vidéket, ezáltal új termelő és adóbevételt is jelentő munkahelyek sincsenek, fiatalok tömegesen menekülnek külföldre, több százezren élnek mélyszegénységben, sikeresnek csak a föld- és a trafikmutyival helyzetbe hozott szűk baráti kör tekinthető.


A szabadságot bizony Magyarországon korlátozzák: OV parlamentje törvényi, adminisztratív eszközökkel tette gyengévé a sztrájkjogot, belekényszerítette a rendvédelmiseket, a pedagógusokat gittegylet-szerű, érdekvédelminek mondott karokba, kiüresítette az Alkotmánybíróság jogkörét, lehetővé tette, hogy bárkit, bármikor indoklás – és így jogorvoslati lehetőség – nélkül kirúgjanak a munkahelyéről.


Kettős mérce Magyarországon bizony van: a jogerős büntetését itt töltő azeri baltás gyilkost „ajándékként” nyújtja át Azerbajdzsánnak a kormány, miközben – a három csapás törvény értelmében – egy pokróclopásért egy hajléktalan 11 évet ülhet.


A többség Magyarországon visszaél a hatalmával: a kétharmad erőből átvitte a parlamenten a trafiktörvényt, a választójogi törvényt, a médiatörvényt, az új alkotmányt, a Matolcsy- és Varga-csomagokat, elvett pénzt- és hatásköröket az önkormányzatoktól, államosította az iskolákat, idejét múlt közoktatási rendszert vezetett be, államosította a takarékszövetkezeti hálózatot stb., kivérezteti a felsőoktatást, átszabta a közigazgatást stb. Persze társadalmi és szakmai egyeztetések nélkül. Péntek esténként javaslatként benyújtott, majd a rákövetkező hét hétfőn, kedden már elfogadott törvényekkel.


A fentieket elutasító Európát vagy az ilyet alkalmazó országot szereti inkább Orbán?