AD-blacklist1

2013
ápr.
29

Minek ide demokrácia?

Mozgalmas nap volt a hétfő. Hirtelen nem is tudtam, melyik megjegyzés, illetve hír kapcsán állítsam mozgásba az agyam.
Gondoltam, először a hazai demokrácia legfőbb őrangyala, az 1988-89 óta többszöri köpönyegforgatást lebonyolító, a saját bevallása szerint nem a kommunista diktatúra ellen, hanem a diktatúra vezetői ellen harcoló Orbán Viktor pikáns, a hétfői lapokban közölt mondatát elemzem ki. Az bátorkodta elejteni egy hétvégi jáki templomfelújítás apropóján, hogy „ a kontinens és benne Magyarország akkor tud megújulni, ha sikerül visszatalálnia önmagához, és sikerül visszahelyeznie az imádság és a munka hagyományát életfelfogása középpontjába. Mi ezt a feladatot és helyzetet ismertük fel 2010-ben, amikor a választók ránk bízták Magyarország új alkotmányának létrehozását”.


Nos, kerestem a megfelelő cizellált körmondatokat, de csak három szó jutott eszembe: hazugság, csúsztatás, pofátlanság. Ugyanis a Fidesz 2010-es választási programjában egy szóval sem utaltak arra, hogy kormányra kerülésük esetén kidobják a korábbi alkotmányt és egy új, csak a pártnak kedves alaptörvény fogadnak el.
Na, de a Fideszben ez a szelektív memóriazavar általános betegség lehet.

 


Aztán olvasom, hogy két lelkes parlamenti képviselő, Cser-Palkovics András és Vas Imre – nyilván önállóan és nem felsőbb pártelnöki utasításra – sürgős eljárást kérve törvénymódosítást nyújtott be arról, hogy a jövőben a polgári törvénykönyv (Ptk.) helyett az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvényekben szabályozzák a közérdekű adatszolgáltatást.
A javaslat lehetővé tenné, hogy aki túl sokszor, „visszaélésszerűen” igényel adatokat, az ne kaphassa meg azokat. A legmegdöbbentőbb rész, amikor az érvelésben a képviselők arról írnak, hogy a közérdekű adatok megismeréséhez való jog alapjog, ezért fontos ugyan az átláthatóság megteremtése, de ez „nem feltétlenül azonos az ellenőrző vagy felügyeleti szerv általi ellenőrzés módjával, terjedelmével és mélységével, különösen, ha az adatigénylés ellentétes az eredeti jogalkotói szándékkal”. Az új rendszer ráadásul jóval kiszámíthatatlanabb lesz, bármilyen adatigénylési kérelem elutasíthatóvá válik majd.
Feltehetően nincs semmi összefüggés a hétfői javaslat és aközött, hogy a trafikpályázat kapcsán hétfőn egy sor szervezet, médium egyszerre adott be közérdekű adatigénylést az állami hivataloktól.


A demokrácia legfontosabb ismérve a nyíltság, hogy minden közszférában zajló tevékenység adata, szerződése nyilvános. A korábban elfogadott törvény is éppen azért jött létre, hogy a Magyarországon nemzeti sportnak számító mutyizást valamiképpen kordában tartsa, illetve, hogy az állampolgárok lássák, mire is fordítják az adóból a központi kasszába kerülő forintjaikat.
A két fideszes delikvens szerint erre semmi szükség: majd ők megmondják, hogy milyen adatot, kinek, mikor és miért adnak oda. Mert ők jobban tudják, hogy mit kell tudnia a népnek. Ami necces, az „hadititok” lesz, ami lényegtelen, az odadobják koncnak.
Jut eszembe: minek ide ez az irányított demokrácia, amikor diktatúrát is lehet „játszani”? OV azt amúgy is jobban szereti…