AD-blacklist1

2013
ápr.
02

Itthon maradó gondolatok

Írta: Oszvald György

Meglehetősen nagy port vert fel Gerendás Péter előadóművész kivándorlási szándéka. Elköszönő levelét saját közösségi oldalán tette közzé, majd a sok hozzászólás nyomán és a megosztással párhuzamban az országos sajtó is felkapta.

   Bár több évvel ezelőtt egy elég hosszú interjút készítettem Gerendás Péterrel, nem hinném, hogy ezáltal megismertem őt. Ami viszont megmaradt bennem, az a kíméletlen őszintesége, következetessége.

 

   Azt mondja Gerendás, hogy ez az ország már nem élhető számára és indokol, miért is nem. Ezt a magyarázatot mindenki úgy fogja fel és úgy értelmezi, ahogy a szíve, lelke diktálja. Az ország gazdasági helyzete kétségtelen, nem rózsás, s erről nekem egészen más gondolatok jutnak az eszembe.

   Három tévécsatornán figyelem többé-kevésbé rendszeresen a politikai-gazdasági elemző és háttérismereteket adó műsorokat. Nem titok, ATV, Hír TV, Echo TV. Az én értékrendem szerinti összehasonlítások után egy anekdota jön elő. Azt mondják, mikor megtervezték az első Ford T modellt, Mr Ford – a kor akkori technikai tudása szerint – „megrendelte” hozzá a motort. A megadott paraméterek nyomán a tervezők egy szekrény nagyságú erőforrás terveit mutatták be. Ford iszonyatos haraggal kérdezte, szerintük ez befér-e motortérbe? A nyilvánvaló nem válasz után előkapott az íróasztalról egy kartondobozt, kb. 50x30.20 cm volt, és azt mondta, másnapra azonos teljesítmény paraméterek mellett ebben a méretben kéri a motort vagy mehetnek a mérnökök világgá!

    No, ezt azért mondom, mert szerintem itt a dolgok lényege. Az összes közgazdászt el kellene zavarni a francba, visszavonni diplomájukat, doktori címeiket, ha csak azt tudják fújni, amit állandóan hallani: egyensúly, ha ide adok, hol a fedezete, stb. stb. Az idősebbektől azt hallom vissza, amit én is tanultam anno, egyféle a marxista közgazdaságtan, a fiatalabbak meg tőlük tanulnak, tanultak. No, de nem politizálni akarok, csak egy szerény kérdésem van: hol van az az ember kis hazánkban, és az IMF meg egyéb nemzetközi pénzügyi „zseni” szervezetek, aki, akik a kevésből nem elvenni akarnak? Hanem adni, könnyíteni, persze az ésszerűség határain belül. Miért csak új adókról. emelésről és megszorításról hallani (amik az országban kb. 15-20 ezer családot nem érintenek – jövedelmük nagysága alapján)? Ezt Józsi bácsi is tudja a mezőn két elemivel meg a két fogával! Ehhez nem kell nagydoktori, kedves közgazdász és pénzügyér urak! Miért nem hallani, látni egyetlen elemzést sem, ahol azt modelleznék, hogy 500 ezer Ft/hó nettó átlagfizetés mellett, 10-15% közötti ÁFA-val, hasonló nagyságrendű vállalkozói adókkal, járulékokkal operálva milyen (új!) gazdasági törvényeknek kellene működni ahhoz, hogy élénküljön a termelés, a befektetés, visszaszoruljon a fekete munka, a simli, a mesterségesen gerjesztett adóelkerülés, netán adócsalás, stb., stb. stb. Azaz, szekrény helyett csomagolódoboz nagyságú motort az autóba!?

   Arra kell rájönnöm 61 évesen, hogy teljesen mindegy, milyen színű és ideológiájú kormányok voltak, hogy szocializmus vagy kapitalizmus volt-e, van-e, engem kb. 14-15 éves koromtól fogva mindegyik becsapott. Engem, apámat, anyámat, ismerőseimet. A nyugdíjjal –hogy lehet, hogy 40-45 évi munkaviszony után egy középfokú végzettségű ember a saját öregségi nyugdíjjogosultsága okán 70-75 ezer Ft nyugdíjat kap? – az ingyenes oktatással, az ingyenes orvosi ellátással, a bérek megállapításával, és hosszú a sor.

   Hát, valahogy ezek jutottak eszembe Gerendás sorai után. Fenntartva, hogy mindenki másnak lehetnek más és más gondolatai ...