AD-blacklist1

2013
már.
25

Szám-tan

Hej, az a matematika! Nagy gondot okozhat néhány szám egymás mellé rendelése annak, aki bizony a négy alapművelettel nincs tisztában. Aki meg ezeket nem ismeri, arra komoly feladatot csak óvatosan szabad ám pakolni. Egy normális országban igen – de nem itthon!


Olvasom a központi propaganda egyik hírközlő csatornáján, hogy Kósa Lajos debreceni polgármester, Fidesz-alelnök, hivatásos észosztó megszólalt a múlt hétvégi dunakeszi és szentendrei időközi önkormányzatiképviselő-választás kapcsán. Azt fejtegette, hogy „a választók nem fordultak el a jelenlegi kormánytöbbségtől”, meg, hogy „az emberek csak mérsékelten figyelik a baloldali belküzdelmeket, sokkal jobban érdekli őket, mi lesz velük, a családjukkal, a településekkel, a baloldal üzenetei és a most is megnyilvánuló gyűlöletkampánya pedig nem érdekelte őket”.

Abban feltétlenül igazat kell adni a megmondóembernek, hogy a polgárok ma tényleg a hátuk közepére kívánják a politikát – de nem a baloldal belső torzsalkodása, hanem a magánszférába is beszivárgó kölcsönös gyűlölködés miatt.


Ugyanakkor Kósa et. fellapozhatná az alsó évfolyamos matek-könyvet, hátha segítene. Szentendrén a rendkívül gyenge, 33,5 százalékos részvétel mellett lebonyolított voksoláson (ez maga az érdektelenség) a fideszes jelölt 311, az MSZP-s 206, a helyi civil szervezeté 148, a jobbikos 53, az LMP-s pedig 28 szavazatot kapott. Ha a vetélkedésből kivesszük a jobbikost, akkor 311 áll szemben az összes többi ellenzékire leadott 382 szavazattal szemben, de ha az kormánnyal elégedetlenek közé számítjuk a radikálisokat, akkor... Vagyis: 311:382(435)
Dunakeszin a szintén totális apátia mellett zajló voksoláson (36,9 százalékos részvétel) a fideszes jelölt 563 szavazatot kapott, az Együtt-PM közös jelöltje 249-et, az MSZP-é 153, a Jobbiké 168-at. Itt az arány: 563: 570. Ha kivesszük a Jobbikot a Fidesz vs. Baloldal csatából, akkor az arány: 563:402.


Bárhogy is csűröm-csavarom, számolom, összességében nem arra a következtetésre jutottam, mint Kósa. Ja, persze, én használtam az egyik alapműveletet, meg a matematikához többé-kevésbé közel álló arányosítást és viszonyítást. Igaz, ami igaz: nekem komoly nemzetépítő feladat nem is jutott…