AD-blacklist1

2013
már.
08

Üzenünk, üzengetünk

Mivel én tartom magam a szakmai alapokhoz, tehát nem keverem a szezont a fazonnal, azaz a műfajokat, így a tudósításba sem viszek szubjektív, publicisztikába való elemeket – utóbbit véleményként itt és most fejtem ki a neki rendelt rovatban –, elvárom én is, hogy egy magát komoly embernek tartó/valló várospolitikus is tartson be néhány elemi alapszabályt, vagyis ne lakossági fórumon keresztül üzenjen, válaszoljon nekem, ad absurdum minősítsen, még ha ott is vagyok, mert egyrészt a választópolgárokkal való találkozó nem erre való, másrészt belőlük értetlenséget válthat ki, mert nem biztos, hogy tudják, mit miért említett, harmadrészt meg nem elegáns vélt vagy valós ellentétet így elintézni, kvázi megmondó emberként „helyretenni” a „bűnös újságírót”, hiszen érintettként az adott helyszínen nem reagálhattam.

 

 

A szokásos városrészi fórumok március 6-i állomásán Kovács Róbert polgármester „bizonyos hírcsatornák” korábbi hírére utalva megmagyarázta, hogy az iskolafelújítás sikeres pályázatáért bizony sikerdíjat kellett fizetni – ha jól idézem, a polgármester úr azt mondta, hogy „azt elfelejtik, hogy mennyit hozott az önkormányzatnak: mintegy kétmilliárdot”.
Néhány minutummal később megint „bizonyos hírcsatornák” híre kapcsán megemlítette, hogy a Mázsa tér peres ügyében 60 millió volt az ügyvédnek kifizetendő sikerdíj, „de azt elfelejtik hozzátenni”, hogy jobb, mintha 5 milliárdot kellett volna kártérítésként utalni.


Feltételezem, Kovács Róbert arra a cikkemre utalt, amiben azt boncolgattam, hogy a helyhatóság százmilliókat fizetett ki ügyvédeknek, pályázatíróknak. Ha már tájékoztatja a lakosságot, a korrektség jegyében illett volna az alapsztorit is említeni, és azt is, hol jelent ez meg. A 10kerkult.hu sem „bizonyos hírcsatorna”, hanem 10kerkult.hu – gondolom a polgármester úr is utálja, ha az általa igazgatott Kőbányát nem Kőbányának, hanem lekicsinylően egyszerűen „pesti munkáskerületnek” nevezik. 


Ha már őszinteségi délután tartott, akkor talán ki lehetett volna fejteni, hogy miért is csak egyetlen pályázatírót foglalkoztatnak: az eredeti írásban is arra utaltam, hogy egy cégnek sajátos monopolhelyzete van. Az őszinteségi délután során talán arról is lehetett volna beszélni, hogy a sikerdíj miért annyi, amennyi – gondolom, akadnak még külsős jogászok idehaza, akinek „nem fog vastagon” a tolluk, nem „pénzéhesek”, egy adott ügyet kevesebbért is elvállalnak. Abba meg bővebben most hadd ne menjek bele, hogy ha már az önkormányzatnak van jogi osztálya, akkor a vitás eseteket miért nem ez a csapat viszi…


Örülök, hogy a Kovács Róbert polgármester rendkívül közlékeny volt, de talán nem így kellett volna mindezt a tudomásomra hozni. Én nem szeretem a sajtón keresztüli csatákat, de ha már Kovács közbeiktatta információvivő közegként a fórumot, akkor a magam védelmében ilyenformán én is szólok a 10kerkult.hu-n keresztül.


Jobban szeretem, ha egyenes, konkrét kérdésekre egyenes, konkrét válaszokat kapok. Az említett cikk kapcsán is szívesen megkerestem volna a polgármester urat, de a tapasztalatok arra ösztönöztek, hogy ne tegyem: 2011 novembere óta a neki és/vagy a sajtókapcsolatokért felelős kabinetnek elküldött hivatalos megkereséseimre egyetlen szónyi válasz sem érkezett. Miért pont erre felelt volna?


Ha a polgármester úrnak gondja van személyesen velem, vagy nem ért egyet a 10kerkult.hu-n megjelent valamelyik írással, akkor nem ezzel a nyilvános helyen elkövetett „odaszúrásos megoldással” kell elégtételt venni vagy válaszolni. Méltatlan egy magát úriembernek tartó/valló várospolitikushoz. A személyes ellentéteket illik négyszemközt elintézni, a hivatalos megkeresésekre meg illik hivatalos választ adni. És akkor ezeket a gyerekesnek tűnő üzengetéseket is el lehet kerülni…