AD-blacklist1

2013
már.
01

Pofátlan történelemhamisítás

Sem kőbányaiként, sem budapestiként, sem magyarként, sem sportbarátként, sem a történelem tisztelőjeként nem szeretem a hamisítást, a csúsztatást, pláne nem a lopást. Éppen ezért fortyogok, dühöngök a pofátlan tolvajlás és csúsztatás miatt, amit egy jól behatárolható kör folytat már évek óta.


A legújabb gyöngyszeme ennek, hogy a Fővárosi Közgyűlés a minap hagyta jóvá azt a javaslatot, hogy Óbudán húzzák fel azt a szoborcsoportot, aminek központi alakja az egykori világhírű magyar labdarúgó, Puskás Ferenc szobra lesz. Csak a tisztánlátás érdekében: igaz, hogy Zuglóban, az Uzsoki utcai kórházban született 1927. április elsején, de gyerekkorát és fél életét a kispesti futballpályán, a helyi focicsapatban (Kispesti AC, majd az államosítás után Bp. Honvéd SE) és pálya tőszomszédságában elterülő családi házban töltötte. Ha a múlt tisztelete okán valahova kívánkozna köztéri Puskás-szobor, akkor az Kispest.

 


De hát tudom jól, itthon mindig mindent meg lehet magyarázni: ha a finoman szólva is ellentmondásos Horthy Miklóst a mai magyar közélet a „nemzet hőseként” tűnteti fel és imádja, akkor valamely elferdült agyú tudós nyilván kiválóan le tudja vezetni, hogy Kispest valamikor Óbuda kültelki része volt, tehát jó helyen lesz a III. kerületben a Puskást ábrázoló alkotás.
Mint ahogy feltehetően Felcsút is Öcsi bácsi életének szerves része volt. Mert mi mással lehet indokolni, hogy éppen ott húzzák fel a Puskás-intézetet, a Puskás-múzeumot, róla nevezték el a helyi focistaképző iskolát? Vagy mi a hihető magyarázata annak, hogy a magát a Puskás-örökség kizárólagos kezelőjének kinevező akadémia a különböző hivatalos és nem hivatalos rendezvényeken soha sem említi Puskással kapcsolatban Kispestet meg a Honvédot, csak mint a Real Madrid csillagát, saját csapatát meg egyszerűen Puskás FC-nek nevezi el?
Ja, hogy itt minden téren, vidéken és Budapesten sima történelemhamisítás és „személyiséglopás” zajlik, az szóba sem jöhet…