AD-blacklist1

2012
okt.
28

Tessék csak: vegyék, vigyék!

Nagyon is érdekes hírre figyeltem fel, hirtelen nem tudtam, hogy sírjak vagy nevessek rajta, komolynak vagy komolytalannak, az ötletgazdákat felelősen gondolkodó vagy szánalmas embereknek tartsam.
A hír: „Törvényjavaslatot nyújtott be a Fidesz a parlamentnek, hogy megteremtse Magyarországon a befektetői letelepedés jogintézményét. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, valamint két párttársa, Babák Mihály és Kapus Krisztián a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényt módosítaná, amely alapján harmadik országbeli – vagyis EU-n kívüli – államok polgárai esetében a nemzeti letelepedési engedély megadásakor különös méltánylást érdemlő körülménynek minősülne, ha a kérelmező igazolja, hogy akár ő személyesen, akár a többségi tulajdonában álló gazdasági társaság minimum 250 ezer euró értékben vásárol legalább öt évre szóló értékpapírt.


Ha jól értem, akkor ez ismét egy unortodox megoldás. Nem olyan nehéz „magyarra” fordítani: kínaiak, azeriek, kazahok, vietnámiak, arab sejkek és ti ott valamennyien a messzi mesés Keleten, ha van elég pénzetek, akkor gyertek izibe Magyarországra; adjátok be a lóvétokat az államkasszába, cserébe itt maradhattok ameddig akartok, és talán azt is csinálhattok amit akartok, és mert jótékonyak voltatok velünk, elnézünk nektek bármit, vagy bármihez segítünk, csak pár százezer forintba és a szavatokba kerül.
Mint a nem megszorításnak nevezett Matolcsy-csomagokból látszik, híján van az büdzsé a forintoknak, és mivel a halogató taktika miatt az IMF adta burok sincsen, így épeszű európai állampapír-kereskedő inkább csak mosolyog, ha magyar kötvényt lát, de nem vesz. Így maradnak a keletiek, akik nem fintorognak.
Más olvasatban, és kissé drasztikusabban: ez tipikusan országkiárusítást jelent. Hogy is van ez: az EU/Brüsszel gyarmata nem leszünk, de a Keleté igen?
Most elképzelem, hogy ha ez a nyílt felhívást úgy négy éve a másik színű kormányzat teszi közzé, akkor a legenyhébb minősítés feléjük a „nemzetrontó”, „hazaáruló”, „idegen érdekek képviselője” lett volna.
Álljon már meg a menet! Tessék már ésszerűen és komolyan vezetni az országot!