AD-blacklist1

2012
okt.
19

Parkolunk, parkolgatunk? Parkolnánk!

Írta: Oszvald György

A Gépmadár utcai parkolók átadására igyekezvén a szó szoros értelmében belebotlottunk a kőbányai közterület-felügyelet munkatársaiba. Dolgoztak. A Gyakorló utca elején, az Árkád Bevásárlóközponthoz közel és nem a főúton, hanem a házak mögött vizsgálták, vajon az autósok szabályosan parkolnak-e, felállnak-e a zöldfelületre vagy éppen a közlekedést már akadályozó módon pihennek a gépjárművek.

 

   P-arkad 010A kép eléggé vegyes volt. Előfordult olyan eset, amikor a büntetés ugyan jogszerű volt, ha szó szerint vesszük az „írást”, de nálam még határon belül maradt. Egy kerékkel állt fel a padkán túli, erősen vitatható füves területre, a szegélyre merőlegesen. Ugyanis abban a sávban valójában már nincs fű, csak föld, és az autós azért parkolt úgy, mert az átellenes oldalon, a párhuzamosan parkoló autók és köztük egyébként nem férne el egy nagyobb testű gépkocsi. Szóval, nálam ez belefért volna, de a közterületeseknél nem.

 

   Két eset azonban felháborított. Az imént említett esettől néhány méterre egy öregecske, fehér Volvó parkolónak nézte a már vitathatatlanul füves részt. Neki dupla büntetést szabtam volna ki!

 

   P-arkad 012A másik esetre a Gyakorló utca közepén figyeltem fel. Ismét csak a haladást biztosítandó a parkoló gépjárművek között, egy bordó, hosszabb autó úgy parkolt fel a járdára, hogy azon a ponton egy babakocsi már nem nagyon fért volna el. Itt nem vizsgálódtak a közterület őrei.

 

   Van ám egy olyan észrevételünk is, amit ajánlunk megfontolásra akár a főváros, akár a kerület vezetőinek. A Gyakorló utcában az úttest és a járda közötti, egyébként füvesített területet a parkolási nehézségekre tekintettel fel kellene szabadítani. Azaz, némi ráfordítással homokágyba süllyesztett térburkoló kövekkel ki kellene alakítani a megjelenésében is parkolót, így megszűnne a P-arkad 104zöldfelület károsítása. Néhány közmunkás szerintünk egy hét alatt végezne azzal a 7-800 méterrel. A burkoló kövek közé, ahogy máshol is látható, fűmagot kellene vetni, így még egy viszonylagosan esztétikus külleme is lehetne a parkolónak.

 

   A javaslat megvalósítása szerintünk csak akarat kérdése, s ha a sokszor idióta bürokrácia nem gördítene akadályokat a kivitelezés elé, 2-3 héten belül meg lehetne oldani. Persze, tudjuk, ez nem is olyan egyszerű. Azért reménykedem, hogy a vízfejnél talán lesz egy üdítő kivétel, s az asztalra csap mind az autósok, mind az ott lakók érdekében, s nem kifogásokat keres, hanem követ, homokot, fuvart, közmunkást… 

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY