AD-blacklist1

2012
okt.
13

Nevezzék nevén a gyereket!

Amolyan régivágású újságíróként és újságolvasóként szentül hiszek abban, hogy a média különböző klasszikus platformjai (nyomtatott, papíralapú újság; online hírportál) arra való, amire kitalálták: egy közvetítőcsatorna, ami tényszerű hírek és újságírói vélemények közlésére, vagy ha úgy jobban tetszik, a lakóközösség tájékoztatásra szolgál. Minden ettől eltérő kiadványt is annak kell nevezni, ami: a reklám szórólapot szórólapnak, a szervezeti hírleveleket hírlevélnek, a politikai kampányfüzetet vagy kampányújságot kampányújságnak vagy pártlapnak, az önreklámozó kiadványt önreklámnak. Tehát nem célszerű összekeverni ezeket az említett formákkal. Ha nem így van, az finoman fogalmazva is csúsztatás, minősített esetként elkönyvelve, félrevezetés. A honpolgárok félrevezetése.

 

Hogy miért jutott mindez eszembe? Kezembe került a Kőbányai Hírek 2012. évi októberi száma, és voltam olyan aprólékos, hogy készítettem egy kisebb statisztikát: nos, a 24 oldalas – elvileg – önkormányzati havilapban a hírekről szóló cikkeket (plusz címlapfotó) 50 darab fénykép illusztrálja, utóbbi mennyiségből 13 darab fotó magát a kőbányai polgármestert mutatja különböző élethelyzetekben! Azaz a képek 26 százalékán Kovács Róbert szerepel!


Ácsi! Nekem, újságolvasóként miért kell őt oldalpáronként akár háromszor-négyszer is, vagy például egy cikken belül két fotón is bámulnom? Miért kell hangsúlyozni nekem, hogy ő itt a Legfőbb Helyi Vezető? Tájékozott emberként tudom ezt e nélkül is. Miért kell rám erőltetni azt, hogy nélküle Kőbányán nem történik semmi? Mert ha az újságban azt látom, hogy minden alkalommal, mindenhol ott van, számomra „az jön le”, hogy itt bizony nélküle mozdulni sem lehet, vagy másképp, itt ő mozgatja a szálakat…
Hadd pontosítsak: mindezt miért az önkormányzati újságon keresztül KELL a tudomásomra hozni? Ez a lap nem a tájékoztatásra való? Nem arra, hogy beszámoljon arról, hogy „ez meg az” történt Kőbányán? Muszáj ebben a lapban mindenhez hozzátenni a polgármestert?


Mert, ha muszáj, akkor ne nevezzék az újságot – ahogy a KH önmagát jellemzi – „a „X. kerület közérdekű magazinjának”! Nevezzék Kovács Róbert Lapjának, Polgármesteri Hírlevélnek, Kőbányai Kampánylapnak vagy valami hasonlónak. Tehát annak, ami!
Ja, mintegy mellékesen kérdezem: illik-e önreklámot készíttetni havi majd’ félmillió forintos közpénzen?