AD-blacklist1

2012
aug.
26

Hol az akarat?

Épp a minap láttam az egyik hazai napilapban egy hírképet a következő aláírással: „Német rendőr gyűjti be a szélsőjobboldali szervezetek mellett tüntetők zászlóit. Ralf Jäger észak-rajna-vesztfáliai belügyminiszter tegnap egy átfogó razzia után három szélsőséges szervezetet tiltott be. Mindhárom nyugatnémet, vagyis nem tartható az a vád, hogy a neonácik csak keleten erősek. A razziában 900 rendőr vett részt, 93 lakást kutattak át, lőfegyvereket, késeket, gázspray-ket foglaltak le.”
A magyarországi rendkívül szomorú közéletet az elmúlt hetekben, napokban a szélsőjobboldali szervezetek devecseri, ceglédi erődemonstrációja uralta. (Hogy vélt vagy valós ügy volt a háttérben, azt nem tudjuk.) Szombaton pedig nagyjából ugyanezek a szabadcsapatok a főváros legszebb terén a náci propagandafilmekből jól ismert alakzatban álltak föl „ünnepelni”. Ami közös: mindezt a rendőrség és az igazságügyi szervek hathatós támogatásával tették. A vidéki megmozdulásokon a rendőrök szinte díszsorfalat álltak a „katonáknak”, hogy vélt ellenségeiket nyugodtan megtámadhassák – a rend fenntartása szerintük kimerül abban, hogy magukat élő falként „húzzák” a két oldal közé. Budapesten pedig a rendőrök jobbára a magukat antifasisztának nevező embereket macerálták, merthogy megzavarták a jogszerűen bejelentett demonstrálókat.
Ez volt az a pillanat, amikor újra megnéztem a hírképet.
Amott kemény fellépés a demokratikus államrend alapjait veszélyeztetőkkel szemben – a tartományi miniszterrel az élen. Arról nincs hír, hogy bármelyik helyi bíróság hatályon kívül helyezte volna a feloszlatásról szóló rendelkezést, és arról sincs, hogy az igazságosztó testület és/vagy az ottani média a túlzott beavatkozás miatt még a rendőröket hurcolta volna meg. Ott tartományi és szövetségi (állami) szintű a parancs, vagy ha úgy tetszik, az akarat: neonáciknak, szélsőségeseknek nincs helyük a német társadalomban, az ilyeneket tűzzel-vassal irtani kell. Mellesleg ebben jobbos, balos és liberális párt messzemenően egyetért.
Emitt meg sorfal, teszetoszaság és hallgatólagos támogatás. A magyar bíróság és rendőrség nem azt nézi, hogy egy ilyen szélsőséges felvonulás milyen veszélyeket, következményeket hordoz, hanem csak azt, hogy harmonizál-e az érvényes jogszabályokkal vagy sem. Persze, mert megtehetik: ugyanis évek óta hiányzik az az egységes állami akarat, ami a németeknél mindennél előbbre való. Hiányzik az ilyen irányú, csak egyféleképpen értelmezhető törvény, hiányzik a pártok ilyen irányú egységes fellépése, hiányzik a mindenkori kormányok kérlelhetetlen szigora. Többek között emiatt is recseg-ropog itthon a demokratikus rend.
Ne csodálkozzunk, hogy Magyarországnak nincs jó híre Európában. Mert nem a kommunisták vagy a szocialisták vagy akárkik festik borúsra az ország képét a határon túl, hanem ez az impotens össznemzeti hozzáállás…