AD-blacklist1

2012
júl.
14

Közlekedünk. Közlekedünk? Közlekednénk.

Írta: Oszvald György

A feldolgozott téma elsősorban nem a saját gépkocsival történő közlekedést kívánja boncolgatni. Mint máshol, más helyen már elhangzott, rólunk, a „környezettudatos” közlekedőkről mondanék néhány keresetlen szót. Környezettudatos, mert nincs autónk, motorunk, nem bocsátunk ki káros kipufogógázokat. Amit meg kipufogunk az nem mérgező, legfeljebb magunknak ártunk vele, s kockáztatjuk jogos haragunk miatt az agyvérzést!

 

   Csak csendben jegyzem meg, vajon a rendkívüli, a magyar nyelv szépségét, kifejező képességét megmutató tömegközlekedés szót miért is nevezte át valaki közösségi közlekedéssé? Merthogy nem közösségi, az biztos! Közösséget kellene alkosson a buszt vezető sofőr bácsi, néha néni (bocsánat, inkább sofőr hölgy a jó kifejezés), a rajta utazók egyenként vagy, ha ismerik egymást, akkor az ismerősök kisebb csoportjai. Közösség, amely fogalomnak sok feltétele van, s ezek közül az egyik: egymás segítése, az egymás iránt érzett felelősség.

 

   Nem titok, a 95-ös busszal (ritkábban a 217-essel) szoktam utazni. Megfigyeltem, hogy a 95-ös járatok a Puskás Ferenc Stadion végállomástól időben indulnak, ám ez ellenkező irányban sokszor nem igaz. Késnek, idő előtt jönnek, rendszeres, hogy egymás farába ér két járat, néha három is (vajon melyikük nem tartotta a menetrendet?). Történt néhány napja, hogy a délutáni órákban a Kőér köz megállóból az onnan óra 40 perckor induló járattal szerettem volna utazni. (Némi késést a rossz tapasztalatok miatt bekalkuláltam.) Nem jött, de nem jött az 50-kor, sőt, a következő kerek órakor induló járat sem. Majd óra 5-kor(!) begördült egy. Határtalanul mérges voltam, velem együtt a megállóban összegyűlt 8-10 utazni szándékozó, közösséget képező emberek csoportja is; szándékosan az első ajtón szálltam fel, a nyitott ajtó mellett vezető sofőrtől megkérdeztem, vajon ő melyik időpontban érkező busz? Nem értette a kérdést, ezért soroltam a megállóból történő indulásokat, jelezve, hogy az óra 5-ös nem egészen stimmel. Válaszul bevágta az ajtót, s azt dörmögte, ő vezet, ehhez neki semmi köze. Igazi közösségi megoldás volt!

 

   Bő egy hónapja a Liget téri végállomásnál kérdeztem a busz mellett dohányzó sofőrt, az egyébként pontosan járó órám szerint öt perccel a hivatalos (?) indulási idő után, hogy vajon miért nem megyünk már? Azt válaszolta, még nincs itt az ideje. Nézte az óráját, láttam, nála is annyi az idő, mint nálam. Igen ám, de a busz „fekete dobozán” valóban az indítás pillanatában jött el az indulás aktuális ideje. Megjegyeztem, késik a szerkentyű. Igaz, válaszolta a sofőr, de „nem tehetek semmit, központi órajelet kapunk, s ha előbb indulok, akkor vétek a szabályok ellen” – magyarázta. Igazi közösségi magatartás, megértettem őt!

 

   Csak azt nem értem, hogy – ezek szerint – a 95-ös járatnál nem működik a „fekete doboz”? Mert van azokon a buszokon is! Ha meg nem nézi senki, ha nincs büntetés, csak nekünk, utasoknak, akkor mire is jó az a szerkentyű? Ja, hogy ez a közösségi közlekedés fontos eszköze! No, akkor nekem is van egy közösségi javaslatom: felejtsük el ezeket a ketyeréket, s a buszok induljanak időben. Még akkor is, ha a menetrend csak tájékoztató jellegű. Persze, a tömeg meg a közösség nevében is kérdem, akkor meg minek?