AD-blacklist1

2012
máj.
29

Miért is nem kell nekünk a jó?

Írta: Oszvald György

Nyílt polgármesteri fogadóóra. Egy kiváló kezdeményezés, amellyel legalább két legyet lehet ütni egy csapásra. Egyrészt a demokrácia közvetlen helyi gyakorlására van lehetőség, másfelől pedig az önkormányzati, képviselő-testületi munka népszerűsítése, emberközelbe hozása valósul meg. Igaz, nem feltétlenül a képviselőket lehet megkérdezni ügyes-bajos dolgainkról; ettől kedvezőbb lehetőség áll az érdeklődő választók előtt. Közvetlenül a kerület első emberét, Kovács Róbert polgármestert lehet faggatni, adott esetben vitázni vele havonta egy alkalommal.

  

   Kovács Róbert minden korábbi gyakorlattól eltérően, új módszereket vezetett be és alkalmaz a mai napig a helyi politika gyakorlásában. Személyes blogján kívül elindította, s egy darabig működött is az a fórum, ahol egy szűkebb sajtós kört tájékoztatott a testületi ülést követően az ott megvitatott napirendek hátteréről. Ez egy idő után megszűnt, de az is lehet, átalakult a nyílt polgármesteri fogadóóra intézményévé. Erre előre kell bejelentkezni, s az első tizenöt fő közvetlenül kérdezheti a polgármestert. A párbeszédet élőben közvetítik, ugyanúgy, mint a testületi ülést. A korlátot pusztán a hely és az idő jelenti. Volt szerencsém részt venni az egyik este nyolckor befejeződő fórumon, s őszintén mondom, írom, örültem az érdeklődésnek, az aktivitásnak. Ám a májusra kiírt fogadóórán úgy éreztem magam, mint akit arcul csaptak, mint akit elárultak!

   

   A május 21-i, délután öt órára hirdetett fogadóórára érkezvén gyanús csend és bezárt tanácsterem fogadott. Némi várakozás után a titkárságon érdeklődtem: mire számítsak? A kabinet vezető titkára, Dobrai Zsuzsanna arról tájékoztatott, egyetlen érdeklődő jelentkezett be előre, így ezen a napon a nyílt fogadóóra elmarad.

   Itt talán pontot is lehetne tenni, az el sem kezdett tudósítás végére. Csakhogy ez nem így van, az újságíróban dolgozik a csalódottsággal vegyes keserűség, mert tudósítani akart a kerület polgárait érdeklő dolgokról!

  

   Lapunk ezen vélemény rovatában nem egyszer írtunk – elsősorban – nekünk nem tetsző testületi döntésekről, intézkedésekről, sokszor ellentmondásokról, adott esetben országos eseményekről, jelenségekről, és bíztunk, bízunk abban, véleményünk, kritikánk segít eligazodni önöknek, olvasóinknak a politikai útvesztőben.

  Most az a fura helyzet állt elő, hogy önöket, kerületi választópolgárokat kell elmarasztalnom! Személy szerint örülnék, ha szerkesztőségünk postaládája dugig telne az önök magyarázkodó leveleivel! Miért is nem kell önöknek a jó? Nincs gond a lakóhelyükön?  Akár egy embert, akár sokakat érintő megoldandó kérdésről? Nincs olyan eset, ami ugyan személyes, de tartalmaz olyan elemeket, melyek másoknak is tanulságosak lehetnek? Nem történt egy hónap alatt valami örömteli esemény, amiről talán sem a polgármester, sem a képviselők nem tudnak, s éppen ezért meg kellene osztani a többi kőbányaival? Hiszen az élő televíziós adáson túl jelen van a sajtó, köztük jómagam is, képviselve a 10kerkult.hu szerkesztőségét, s adtunk hírt eléggé részletesen az eddigi két alkalomról.

 

   Hölgyeim, uraim! Elég volt a demokráciából? Élik az „úgy jó, ahogy van” életet, hogy aztán a házak előtt, a padokon ülve, a buszra várva és megannyi más helyen pocskondiázzák a képviselőket, hogy így meg úgy, meg azt a teremburáját, miközben elmennek a lehetőség mellett?!

  Hölgyeim, uraim! Higgyem el, hogy a potenciálisan mintegy 25-30 ezer kőbányai lakos közül összesen egy választópolgár ért rá május 21-én? Higgyem azt, hogy mindaz, ami a kerületben történik, történhet, tényleg csak egyetlen embert érdekelt? Higgyem azt, hogy nem kell a jó? Higgyem azt, hogy két hónap alatt közönybe fulladt az aktivitásuk, érdeklődésük? Ugye, ezt senki sem gondolja komolyan! Hát akkor? Talán a Szent László tér van messze? De honnan is?