AD-blacklist1

2012
ápr.
11

Adóparadicsom – a másik oldalról

Írta: Oszvald György

Olvasom az egyik internetes hírportálon, hogy új adók bevezetését fontolgatja a kormány. Idézem: „Újabb áldozatvállalásra kéri a bankszektort a kormány, amely az utolsó simításokat végzi az idei és a jövő évi megszorító csomagon – tudta meg az [origo]. Kormányzati forrásaink szerint az intézkedéstervet akár már a szerdai kormányülésen véglegesíthetik…” Egy másik cikkében – kicsit később – már részleteket is közöl.

  

   A teljesség igénye nélkül igyekeztem összegyűjteni a jelenlegi adóféleségeket. Kezdjük rögtön az ÁFA-val és a személyi jövedelemadóval, hiszen ezeket ismeri mindenki. De van kamatadó, nyereményadó, ebadó, népszerű nevén csipszadó, ingatlanadó, örökösödési adó, gépjármú adó, jövedéki adó, fogyasztási adó, vállalkozóknak helyi adó, társasági adó, iparűzési adó, háztulajdonosoknak idegenforgalmi adó, kommunális adó, telekadó, építményadó, aztán itt vannak a termékek csomagolására kivetett környezetvédelmi adó, és még biztosan van belőlük! 

  

   Van egy matematikai logikai feladvány, ami egyben a gondolkodást, a kreativitást serkenti. 3x3-as rácsba rendezve ábrázolnak kilenc pontot, és az a feladvány, hogy egyetlen vonallal, a ceruza felemelése nélkül kössük össze mindet. A feladatot csak úgy lehet megoldani, ha a pontok határolta virtuális négyszögön kívülre megyünk. Jelképe ez a feladat annak, hogy egyes problémák megoldásához ki kell lépni a szokványos gondolkodási sablonokból!

   Én ilyen feladatnak tartom a költségvetési egyensúly helyreállítását, a hiányok pótlását vagy, ha így jobban tetszik, az adósságállomány csökkentését. Mondhatnám azt is, az állam bevételeinek gyarapítását. Sőt, bármelyik változatot el is fogadom és helyénvalónak tartom.

  

   Azzal viszont messze nem értek egyet, ahogy ezt közgazdászaink, bankáraink, pénzügykutatóink, gazdasági tudósaink, akadémiai nagyságaink, hovatovább infantilis és laikus politikusaink csinálják! (Szépen magyarul pedig gyerekes és hozzá nem értőt kell mondanom, de szándékosan nem a magyar megfelelőket használtam, mert akkor a nyomdafesték tűréshatárán található vagy azon kívül eső nyelvi változatokat, kifejezéseket kellett volna használnom. Kapnak így is, higgyék el!) Merthogy a jelzett szakmai kör tudása kizárólag abban merüljön ki, hogy miféle sarcokat lehet még kivetni a már úgy is magát fenntartani alig tudó magyar nép nagyon-nagyon túlnyomó többségére, hát az már mindennek a teteje! Néhány éve olvastam amolyan hülyegyerek elképzeléseket, amiket a giccsadó kategóriába sorolván, a nyakkendő színének, mintázatának függvényében vetnének ki, és a terméket adóztatnák vele. Ez volt a nyakkendő adó. (Nem emlékszem már a többire, de volt még jó néhány!) Kérdem én: az ilyen orbitális marhaságokért kellett a szüleim pénzén (fiatalabb „tudósok” esetében már az én pénzemen is) diplomákat, doktori címeket szerezni? Mert ugye olyan „tanácsokat” és ideákat, hogy emeljünk árakat, találjunk ki újabb és újabb adókat, a józsibácsik is ki tudnak agyalni a trágyás ekevas mellett a mezőn az összesen két elemijükkel, meg a két fogukkal! (Esetleg a befizetett adó adóját nem akarják bevezetni? - már bocsánat, hogy tippet adok!)

  

   Uraim, hölgyeim! Hol marad a kreativitás? A pontok határolta négyzetből való kilépés? Olyat miért nem tudnak (vagy nem mernek?) mondani, számítógépes modellezések és elemzések után javasolni, hogy munkakategóriánként és szektoronként 2-300 %-os (!) – nem tévedés, nem véletlenül írtam! – béremelés, a meglévő adók és adó módjára viselkedő mindenféle abszurd és értelmetlen járulékok radikális csökkentése az út a felemelkedéshez? Maguk, szakértő(?) uraim, hölgyeim, akik naponta odaülnek a tévé nyilvánossága elé észt osztani és gyakran hihetetlen ostobaságokat mondani – amiket talán önnön maguk sem értenek –  havi nettó egy millió körüli bevételből élve, hogy-hogy nem látják azt az egyszerű igazságot, mi szerint két forintból nem lehet hármat kifizetni! Ha egy átlagcsalád/átlag magányos havi bevétele 100 egység és abból már most is kifizet a rezsire, a lakáshitelére 100-at, akkor miből fogja kifizetni a számlavezetés (mert megint csak az a helyzet, hogy számla, az kell, mert hová is menne a munkabér, a nyugdíj, a diákhitel, stb. átutalás) adóját? Merthogy nem a bank fizeti majd ki az is bizonyos! Hát nem szégyellik magukat?

  

   Tényleg csak ennyire telik a (néha sok) diplomás „magas” értelmiségnek? A jól fizetett professzoroknak, hivatalnokoknak és néhány forintért a fejüket önként a hatalmi hurokba dugó élősködő tanácsadóknak? (Úgy látszik, van az a pénz…) Mert, ha csak ennyire telik, adják vissza a diplomájukat, és szégyenkezve menjenek a józsbácsikhoz a mezőre tanácsért, hátha ők mást is tudnak. Csakhát, eddig senki sem kérdezte őket. Akik kérdezhetnék, az íróasztalok mögött pöffeszkednek, a valós életről mit sem tudva, becsukva szemüket, behúzva fülüket, farkukat, ha a szomszédot megdögleni látnák. Hogy tetszik mondani? Hogy maguk felé nincsennek kihalófélben lévő családok, magányosok, adók terhei alatt nyomorgók? Akkor vagy odébb kell költözni 2-300 méterrel vagy ki kell nyitni legalább az egyik szemüket…

  

   Bocsánat! Elfeledtem, hogy ön, ön vagy éppen ön, talán ön is tegnap szavazta meg az egy méteren túli elköltözés adójának bevezetését, mégpedig a mindenkori minimálbér három és félszeresének  27,2 %-ában!