AD-blacklist1

2016
jún.
29

Óvodai ünnepek – 3.

Írta: Oszvald György

Csodapok ovi 40ys 510leadAz utóbbi hetekben több óvodában is jeles alkalmakat ünnepeltek. Szerkesztőségünk három óvoda ünnepségeiről sorozatban számol be. Elsőként a Kincskeresők Óvodáról, majd a 120 éves Gesztenye óvodáról írtunk. Sorozatunk befejező részében a Csodapók Óvoda évzáró ünnepségéről, egyben a 40. születésnapjáról tudósítunk.

 

 

Egész napos programmal várták a Csodapók Napra a szülőket, ovisokat az óvoda dolgozói. És a vendégek jöttek is szép számmal! Az épület előtti bitumenes kis tér alkalmi szabadtéri színpadnak volt berendezve, körben padok a gyerekeknek és a vendégeknek, kicsit távolabb, a füves részen álló pavilont pedig egy „nyitott svédasztalnak” alakították át.

 

   Csodapok ovi 40ys 055A nap egy rövid ünnepi köszöntővel indult. Cseh Sándorné az óvoda vezetője (képünk) az eltelt 40 év néhány jellemző mozzanatának hangsúlyozásával, s a közelmúlt fontosabb eseményeinek felidézésével emlékezett meg a születésnapról.

   – Az óvodánkat 40 éve építették, 1976-ban adták át az épületet. A kerek évforduló – másokhoz viszonyítva – kiscsoportosnak mondható, a Gesztenye Óvoda nemrég volt 120 éves. Ugyanakkor nálunk is igaz, hogy sok anyuka és apuka ebbe az óvodába járt, s tanultak sok szép éneket, verset. Velünk van Zsóka néni, az elődöm, aki sok mindent széppé varázsolt ebben az óvodában. Ti, kedves gyerekek, már a szép óvodába jöttetek, de az egyik legfontosabb dolog ebben a 40 évben, hogy az anyukék, apukák mindig nagyon sokat segítettek az óvodai dolgozóknak a csinosításban, s ti is sok szép virágot ültettetek velük együtt. Most éppen azt tervezzük, hogy a nyáron három csoportszoba padlózatát szeretnénk felújítani – mondta.

  A közelmúlt programjaiból kiemelte az állatkerti és a természettudományi múzeumban tett látogatást. De a legfontosabb bejelentés ez után következett: a születésnap nem múlhat el torta nélkül, s nemsokára meg is lehet majd kóstolni!

  

Csodapok ovi 40ys 107

 

   A program szerint két különleges és – nyugodtan mondhatjuk – titokzatos esemény következett. Igen, titokzatos, mert mi más is lehetne, ha a tér négy sarkában fehér terítővel letakart valami van. Még a cím – A négy évszak 40 alkotásának leleplezése – sem tájol, bár sejteni engedi, hogy a gyerekek készítettek valamit. De, hogy mit…? No, de ez is kiderült a végén!

   Csodapok ovi 40ys 166

 

   A produkció a négy ovis csoport bevonulásával kezdődött, s mikor mindenki a neki kijelölt helyekre leült, az óvónők elénekeltek egy népdalt. Itt már lehetett kombinálni, hogy az egyes gyerekek egy-egy évszakra utaló jelmezei és az elhangzott dal kapcsolatban állnak, de a titok felfedése még váratott magára.

   Először az ovisok adtak elő az adott évszakhoz kapcsolható tánccal, dallal, játékokkal fűszerezett kedves műsort, s – itt kéretik figyelni! – ennek végeztével az óvónénik lerántották a leplet az asztalról. És feltárult a „csodapókok” csodája: a gyerekek alkotásai, munkái sorjáztak az asztalokon. Mind-mind az egyes csoport által megjelenített évszakhoz kötődött. Megannyi remekmű!

  Csodapok ovi 40ys 240

 

   A műsor utáni szünetben természetesen mindenki közelről szemlélte meg a változatos, kedves munkákat, kattogtak a kamerák, s a gyerekekkel együtt készültek a közös fotók…

   Csodapok ovi 40ys 554

 

   A másik esemény talán kevésbé volt titokzatos, a különleges jelző viszont itt is megállta a helyét. Elbúcsúztatták a szeptemberben már az iskolákban kezdő társaikat. Ennek a programnak is meg volt a bája, az apróságok köszöntője, ősi népijátékok bemutatása, pünkösdölő és párválasztó gyerektáncok – csak ámultunk, bámultunk – követték egymást, majd a búcsúzók és maradók egymással szembe álltak, s megtörtént a tarisznyák átadása. A szülők, rokonok csak ez után, amikor a jelképes utolsó óvodai séta elindult, halmozzák el virágokkal, apró ajándékokkal a kicsiket.

     

Csodapok ovi 40ys 625

 

   Közben sikerült egy fotót készíteni az óvoda egykori vezetőiről, dolgozóiról, aztán nem maradt más, mint fényképezni a gyerekeikre várakozó hozzátartozókat. Következett a meglepetés mese, majd a játék, végül a program szerint a Fabula Bábszínház előadása. Egyéb, a szerkesztőségünket váró programok miatt az ünnepség ezen részén már nem vettünk részt. Abban viszont biztosak vagyunk, a jó hangulatban nem volt hiány.

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT  

Fotó: 10kerkult.hu/OGY