AD-blacklist1

2016
jún.
17

Óvodai ünnepek – 2.

Írta: Oszvald György

gesztenye120ys 4leadAz utóbbi hetekben több óvodában is jeles alkalmakat ünnepeltek, ünnepelnek. Szerkesztőségünk három óvoda ünnepségeiről sorozatban számol be. Elsőként a Kincskeresők Óvodáról írtunk, ezúttal a 120 éves Gesztenye óvoda születésnapi rendezvényéről számolunk be olvasóinknak.

 

 

Néhány nappal az ünnepség előtt – egyéb dolgainkat intézve – jártunk a Gesztenye óvodánál, s tudván a jubileumról, éppen azt hiányoltuk, hogy az óvoda falán még nem szerepel az életkort jelző táblácska. (Ha már a 100. évfordulóra ily módon is emlékeztek.) De rögtön arra gondoltunk, korai gesztenye120ys 598még, biztosan kiteszik az ünnepség után. Ugye, nem árulunk el titkot, ha már most elmondjuk, igen, felerősítették a táblácskát, melyet Boros Bence apuka készített el.

 

   Már messziről látszott, hogy ünnep van az oviban: a bejáratokat színes luftballonokkal díszítették, a parkolókban egyáltalán nem, sőt, a szomszédos utcában is alig akadt hely az autóknak és sorra érkeztek – tobbnyire hatalmas virágcsokrokkal – az ünneplőbe öltözött ovisok.

   Az udvaron, kihasználva az épület kiváló lehetőségeit, az óriási gesztenyefa alá rendezték el a nézőteret, a falak határolta négyszögletes tér pedig adta a színpadot. A színes lufikon a 120-as szám  jelezte az ünnep okát, s szinte akárhová tekintettünk, mindenhol feliratok köszöntötték a vendégeket: Boldog születésnapot, 120 éves a Gesztenye Óvoda.

 

   gesztenye120ys 82Fenyvesiné Huller Tímea, az óvoda vezetője köszöntötte a résztvevőket, a vendégeket, s hosszúra nyúlós ünnepi beszéd helyett egy meglepetést osztott meg a jelenlévőkkel. Poti-Szászfai Brigitta, aki a ma is itt dolgozó Szászfai Zsuzsanna lánya, 20 évvel ezelőtt járt ebbe az óvodába, ma Londonban él, küldött egy kedves visszaemlékezést. Az óvoda vezető szó szerint felolvasta a levelet, mi idézünk belőle néhány gondolatot.

  

   „A napokba egy újfajta presszókávét fedeztem fel a Wattrose közértben, itt Angliában, ahol élek. Belekortyolván rögtön az ovis tejeskávé jutott eszembe. Hm, ez tök olyan, mint az ovis kávé – mondtam nagy lelkesedéssel a férjemnek. – Mi az, hogy ovis kávé? – kérdezi ő teljes megdöbbenéssel. – Tudod, az a baromi finom kakaószerű ital, kévé és karamell ízű, amit az óvodában adtak. Kérdő arckifejezését látván konstatáltam, hogy márpedig neki ilyen ovis kávé élménye nem volt, így nem is tudja, mit hagyott ki. Amikor egy uzsonna erejéig felnőttnek éreztem magamat, hiszen kávézhattam! Mint anya és apa.”

 

   gesztenye120ys 121Brigi felnőtt, talán mondhatjuk, hogy a jó állapotban lévő épület a maga 120 évével most lépett a felnőttkorba és még nagyon sok brigis levelet fognak felolvasni egy-egy jeles alkalommal. Az intézmény gyerek- és ifjúkoráról Verbai Lajos, a helytörténeti gyűjtemény vezetője (a képen balra) mondott el érdekességeket, majd a végén elárult egy titkot: ő is ide járt óvodába! Majd stílszerűen így köszönt el: boldog születésnapot, drága óvodám!

 

   Tekintettel arra, hogy a születésnap egyben a gyereknap is, az ovisok sorra mutatták be, mit tanultak meg az elmúlt időszakban. Néptáncokat, főleg gyerekjátékokat énekeltek és adtak elő, nagy élvezettel játszották el hogyan lehet a gomba kalapja alatt sok mindenkinek elférni, Patyus Viktor óvóbácsi pedig azt mutatta be a gyerekeivel nagy-nagy nevetések közepette, hogyan kell megcsinálni egy igazi túrát.  

   gesztenye120ys 303

 

   Az óvodás gyerekek kedvesek, aranyosak voltak, a teljesítményüket csak a nem hivatalos 5*-sel lehet értékleni, a legnagyobbat mégis csak az óvónők alakították (bocsi, Viktor!). Parádés néptánc koreográfiát mutattak be (szatmári táncok, betanította: Csáki Józsefné, citerán közreműködött gesztenye120ys 230Téglási Dezső), sőt, még arra is tellett az erejükből, hogy egy latin-mix show-tánc koreográfiával is meglepjék a vendégeket. Szóval, nekik is beírtuk a 5*-t!

 

   A teljességhez tartozik, hogy a délelőtt folyamán az óvodapedagógusok a Vajas fánk című mesejáték feldolgozást adták elő, a délutáni műsor után pedig egy kis vendégség és kézműves foglalkozás zárta a születésnapi „bulit”.

 

   gesztenye120ys 479Ám előtte két dolgot még meg kell említenünk! Téglás Dezső és felesége, Ica néni, aki alkalmi szóvivőnek csapott fel, a Bodrogközből, Cigándról érkezett. Ajándékot is hoztak: egy kis könyvecskét adott át egy könyvjelzővel együtt. – Ezt a cigándi óvodában az ovisokkal szőttük, és hoztam még egy kis naposkötényt, amit, ha kitesztek, Dezső bácsi jut majd eszetekbe, hogyan citerázott nektek – mondta.

 

   A másik meglepetés a rákosligeti Gregor József Általános Iskola diákjainak musical-bemutatója volt. Részleteket adtak elő a Macskák című darabból és a Muzsika hangjaiból.

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

Fotó: 10kerkult.hu/OGY