AD-blacklist1

2016
jún.
13

Óvodai ünnepek – 1.

Írta: Oszvald György

kincskereso ovi 016leadAz utóbbi hetekben több óvodában is jeles alkalmakat ünnepeltek, ünnepelnek. Szerkesztőségünk három óvoda ünnepségeiről sorozatban számol be. Időrendben elsőként a Kincskeresők Óvoda rendezvényéről írunk. Egy egész napos programot szerveztek a szülők részvételével, melynek középpontjában a tanösvény felavatása állt.

 

 

A Kincskeresők óvodához egy kedves élmény köti szerkesztőségünket. Évekkel ezelőtt részt vettünk azon az eseményen – bár akkor még nem a 10kerkult.hu színeiben – ahol is parkosítottak, virágokat ültettek; némelyik ágyás a mai napig megvan. Kétségünk sincs afelől, hogy – nevéhez illően – kincsek vannak az oviban, s keresni sem kell azokat.

 

   kincskereso ovi 039Persze, most a legnagyobb kincsük az óvoda épületét körbe ölelő tanösvény. – Bódi Imréné óvodavezetőt azonban nem csak erről kérdeztük.

 

  – Tudomásom szerint a tanösvény csak ez része annak, amit a „zöld óvoda” minősítés jelent. Mit kell erről bővebben tudni, milyen örökséget visznek tovább?

  – Valójában tavaly szeptembertől vagyok az óvoda vezetője, de tizenhét éve dolgozom itt. A munkánk alapja a Freinet-pedagógia (e: frené). Ebben az Európa-szerte elterjedt reformpedagógia módszerben már benne van a természetközeliség, a természet szeretetet, a mindent az életben, a saját helyén megtanulni elv. Ha végignézünk az óvoda udvarán, túlzás nélkül állíthatom, nagyon zöld. Alig van betonos felület. A munkánkban fontos a kertészkedés: a növények ültetése, a gyomlálás, az ápolásuk, a gondoskodás. Ha azt valljuk, nem mindegy, milyen környezetben éljük a hétköznapjainkat, akkor ezért tenni is kell, és mi úgy gondoljuk, ezen a szálon a gyerekek is sokkal jobban értik, mi miért történik. Hiszen a napjaik túlnyomó részét itt töltik.

   – Mikor döntötték el, hogy ezt a szemléletet a cím megszerzésével is megerősítik?

   – Gyakorlatilag két éve, s 2015. január elsején kaptuk meg. Erről azt kell tudni, hogy három évenként meg kell újítani, s ha háromszor egymás után sikeres, akkor a kilencedik év után az örökös zöld óvoda címet viselhetjük. Ez a mi célunk is. Természetesen, a növényekkel. Madarakkal való törődés mellett fontos a környezettudatos szemlélet alakítása is, és nem csak a gyerekeknél, de általuk a szülőket is elérjük.

   kincskereso ovi 022– Abból a tényből, hogy van egy kis halastavuk, madáretetőket állítottak, s ahogy láttam, veteményeskertet is létrehoztak, hogyan következik a tanösvény?

   – Azt kellett végiggondolni, hogyan és milyen rendszer szerint csoportosítsuk a növényeinket. Hová kerüljenek a szárazságtűrő fajták hol legyen a veteményeskert és hol a fűszerkertünk? Amit a növényekről tudni kell, azt kis ismertető táblák kitűzésével mutatjuk be. Megjegyzem, járulékos eredmény, hogy ami termést hoznak a növényeink, azt leszüreteljük, felhasználjuk. Itt is van egy hozadéka a szemléletünknek, mert nagy gondot fordítunk az egészséges életmódra! Figyelünk rá, hogy mit eszünk, miből mennyit eszünk. Van egy természetszobánk is, ahol egyrészt a terméseket, másfelől pedig az egyéb tevékenységeinkhez kapcsolód dolgokat, például kagylókat, levedlett kígyóbőrt, teknőspáncélt, cápabőrt állítunk ki. Ezeket a szülők hozták az óvodánknak.

   – Amit csinálnak, ahogy dolgoznak, az eredményeiknek híre megy. Jól gondoljuk-e, hogy mérhető a körzeten kívüli gyerekek beiratkozási szándéka? Érzékelik, hogy ide többen szeretnének jönni, mint más óvodákba?

   – Igen, van ilyen jelenség. Persze, bármennyire szívesen fogadjuk a gyerekeket bárhonnan, vannak szabályok, amiket be kell tartanunk: a körzetbeliek, az esetleges testvérek elhelyezése megelőzi a körzeten kívüliek igényét. Ezzel együtt arra büszkék vagyunk, hogy ők valóban minket választanak, a programunk miatt szeretnék a szülők, hogy nálunk legyen a gyereke.ni

   kincskereso ovi 185– Alkalmas-e az önök programja, hogy a sajátos nevelési igényű gyerekekre a nekik szükséges figyelemmel legyenek?

    – Természetesen, sőt, itt igazán lehetőségük van arra, hogy a saját tempójuknak megfelelően tudják feldolgozni az ismereteket. A természetközeliség, az itt szükséges készségek használata nagy segítség az ő fejlődésükben.  

 

   Szép óvoda, jó óvoda; volt korábban és ma is az. Arra gondoltuk, jó lenne, ha találnánk olyan többgyerekes szülőt, akinek most is idejár a gyereke és itt volt óvodás az idősebb is. Szándékunk szerint az eltelt évek alatti változásokról faggattuk volna, arról, hogy miért is ide járni óvodába? A véletlen egy sokkal izgalmasabb „színdarabot” rendezett.

 

   kincskereso ovi 170Kedves jelentre figyeltünk fel a békalencsés kistónál. Egy fiatal anyuka, Széphegyi Kitti éppen vizet adott a kislányának. Kiderült, ő Széphegyi-Nagy Amira, középső csoportos. Készültek róluk a fényképek, majd úgy alakult, hogy tőle is – mint korábban másoktól is – megkérdeztük, ismer-e a olyan anyukát, akit keresünk. A válasza óriási meglepetés volt.

 

   – Igen, ha ez jó, én magam. Ugyanis, ide jártam óvodába anno, és még itt vannak azok az óvónénik is, akik annak idején engem dajkálgattak, tanítottak. Hogy miért jó idejárni? Hát, az átlagosnál jobban figyelnek az egészséges életmódra, a természetre, nagyon erős a környezettudatos nevelés. És nagyon jó sportolási lehetőség is.

   – Milyen változásokat lát a tizenvalahány évvel ezelőtti állapotokhoz képest, még ha a gyerekkori emlékek kicsit meg is koptak azóta?

   – Igazság szerint megmaradt az alapkörnyezet, a nagy tér, igaz, manapság szebb, gazdagabb minden. Nem volt halastó, békalencsés tó, most van, sőt, hal is van bennük. Megújult a tornaterem, van már műfüves focipálya is. Ami fontos még, alig mentek el óvónők, sokan vannak a régiek közül, s ez jó, mert itt nagyon jó óvónők dolgoznak.

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

Fotó: 10kerkult.hu/OGy