AD-blacklist1

2016
ápr.
20

Tanársztrájk avagy a harag napja

Írta: Szerk.

reformtabla nlcafe.huAz eddigi legnagyobb, országos közoktatási sztrájkra került sor szerdán a PDSZ szervezésében. A hvg.hu hírfolyama. Frissítve helyi hírekkel!

 

 

Április 20-ára a Pedagógus Sztrájkbizottság egész napos sztrájkot hirdetett. Ezt a sztrájkot a Tanítanék Mozgalom támogatja - írta a tanármozgalom a honlapján.
Hosszú lesz ez a nap, ezért arra kérik a tanárokat, hogy ez alatt az idő alatt is segítsék a munkájukat azzal, hogy Kockás köröket alakítanak saját intézményükben.
A forgalomlassító demonstrálással is megspékelt sztrájk hírfolyama a hvg.hu-n olvasható.

 

Frissítés

Az országos kép mellett kíváncsiak voltunk arra, miként alakultak a dolgok Kőbányán. Képeket több intézményből kaptunk, illetve egy iskolánál a kora délutáni órákban tudtunk készíteni egy fotót.

tanar sztrajk 024a

  Visszaszámlálás a déli leállás előtt a Szent László Gimnáziumnál

 

   A hangsúlyt ez alkalommal a Szent László Gimnáziumra helyeztük, mivel azt a hírt kaptuk, délben egy 5 perces falshmobbal jelzik, egyetértenek az „országos leállással”. Ennek megfelelően nem sokkal 12 óra előtt székeket helyeztek ki a gimnázium főbejárata elé a járdára, s pontban délben leültek, mozdulatlanul kivárták az öt percet, majd mindenki fogta a székét és bevonult az épületbe, folytatni a sztrájkot.

 

tanar sztrajk 036aa

 

   A gimisekhez többen is spontán csatlakoztak, köztük egy nyugdíjas óvónő. Elmondta, egyetért a sztrájkkal, és azért állt a tanárok közé, mert a lánya ebben a gimnáziumban érettségizett, büszke arra, hogy az „állj ki magadért, az igazadért” elvet itt a gyakorlatban is bebizonyítják.

 

  

   A Széchenyi Általános Iskolában virágültetéssel, kertészkedéssel telt el a nap. „Virággal a kézben, sztrájkhangulatban, bízunk abban, hogy bekövetkeznek a változások, a szükséges korrekciók” – írta Sándor Zoltán igazgató (képünkön).

 

tanar 2

 

tanar 3

 

   A Keleti Károly Közgazdasági Szakközépiskola tantestületének egy csoportjáról az iskola udvarán készített képet egy pedagógusmunkát segítő rendszergazda.

 

sztrajk keleti

 

   A Janikovszky Éva iskola főbejáratán hatalmas fekete-fehér kockás poszert feszítettek ki, a színes négyzetekbe pedig azt írták, ,,5 perc szolidaritás". Az utcafronton, a kerítésre szintén kockás textíliákra írták fel a Tanítanék Mozgalom honlapcímét és a 25 pontos követelést.
 

janikovszky1

 

   Szerkesztőségünkhez befutott hírek szerint valamivel több, mint ötszázan sztrájkoltak a kerület iskoláiban, sőt egy óvodában is. Egy gyors becsléssel arra jutottunk, hogy a tankerülethez tartozó iskolákban mintegy 700 pedagógus dolgozik, így a sztrájkolók ehhez viszonyított aránya 70% körüli.

 

tanar sztrajk 004aa