AD-blacklist1

2016
feb.
15

Farsang a színpadon, majd a diszkóban

Írta: Oszvald György

Janikovszky farsang 399leadA Janikovszky Éva Általános Iskola egy nagyszerű előadással és az utána következő diszkóval köszöntötte és ünnepelte a farsangot a Kőrösi kulturális központban február 5-én.

 

 

A mai ötvenes, hatvanas korosztály számára talán kicsit mást jelentett az iskolai farsang, mint az több helyen is tapasztaltuk az utóbbi években. Előbbiek saját készítésű farsangi maskarákban mentek egy-két kört az iskola legnagyobb termében – ez többnyire a tornaterem volt –, a zsűri díjazta a jelmezeket, s a végén a győztesek élvezték az apró ajándékokat. Szó sem volt arról, hogy elsőbálozós vagy, ha úgy jobban tetszik, hófehér menyasszonyi ruhába öltözve a lányok, szmokingot és csokornyakkendőt felvéve a fiúk angolkeringőt táncoljanak egyfajta nyitótáncként.

Hja, kérem, változnak az idők!

 

   Janikovszky farsang 301Persze, ami nem változik, az az ötletesség, a fantázia és a házi lehetőségek összehangolása egy-egy ötletes jelmez elkészítésére. Ha ehhez hozzá veszünk egy-egy kiváló tánctudással és koreográfiai érzékkel megáldott pedagógust, meg egy lelkes osztályt, akkor a végeredmény az, amit a bevezetőben jelzett farsangon láttunk. Pazar színpadi táncos produkciók, telis-tele humorral, a mai tinédzserek körében divatos napi aktivitásokkal, a görkoritól kezdve az akrobatikus fitnesz-táncelemekig.

   

Janikovszky farsang 268

   Mindehhez a keretet a nyolcadikosok már említett keringői adták. A 8.a nyitotta, a 8.b. osztály pedig zárta káprázatos keringőkkel a műsort. A nyitótáncban klarinéton közreműködött Kirchknopf  Mátyás (képünkön), a betétdalt szerezte Kovalik Erika klarinétművész, zenepedagógus.

 

    A műsor az Annák tánca címre keresztelt produkcióval indult. Szmirnov Anna és Usakova Anna (jobb oldali képünk), egyikük 5., a másik 6.-os, akrobatikus elemeket is tartalmazó produkcióját követően  egymás után sorjáztak a vidám koreográfiák, kezdve a negyedikesektől a 7.osztályosokkal bezárólag. Mi tagadás, élvezetes, ötletes koreográfiákat látott a zsúfolásig megtelt nézőtér közönsége.

 

Janikovszky farsang 680

  Akerobatika tánc közben

 

   Volt köztük a Gangnam style zenéjére adaptált boszorkánytánc, rollerral átugrás a fekvő gyereken, cigánykerék, hátraszaltó és társaik. A szülők, barátok pedig alátámasztották ezt azzal, hogy a fotókat és videókat készítő okostelefonok kijelzői – enyhe túlzással élve – szinte nappali fényt varázsoltak a színházterembe. Nekik is tetszett, s nyilvánvaló, hogy a legszebb pillanatokat rögzítették.

  
Janikovszky farsang 882

  A 6.a osztály 

 

   Nagyszerű megoldásnak bizonyult a nyolcadikosok bevonulása mind a műsor elején, mind a végén. Szakítva a hagyományokkal, a nézőtér két oldaláról Sós Zsuzsanna igazgató név szerinti bemutatása közben mentek fel a színpadra párban vagy hármasával. A bemutatás után álltak a tánc szerinti helyükre.

 

   Janikovszky farsang 068A színházi show-nak volt egy nagyszerű eleme. A két műsorvezető, Maer Brenda (középen), a Janikovszky-díjas volt nyolcadikos és Gergely Márk (jobbra).

   Brenda nagyon merész testhezálló, vörös alkalmi ruhája, ide illő sminkje és frizurája mellett nem lehet szó nélkül elmenni; csak dicsérni lehet megjelenését.

   Márk fiatalos, egyszerű, de mégis elegáns öltönye, Brenda ruhájával harmonizáló színű ingje és nyakkendője abszolút igényességről tanúskodott.

   De hadd szóljunk arról is, hogy a farsangi est műsorvezetőiként is maximumot nyújtottak! Tiszta, szépen artikulált, érthető beszédük közvetlen, ha kellett humoros volt, láthatóan magabiztosan és jól érezték magukat a színpadon a rájuk ruházott szerepkörben. Csak gratulálni lehet a szervezők választásához. (A képen balra Sós Zsuzsanna igazgató)

 

Janikovszky farsang 1543

  A 8.b osztály műsorzáró keringője

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

Fotó: 10kerkult.hu/OGY