AD-blacklist1

2015
nov.
13

Átadták a Magyar Kémia Oktatásért-díjakat

Írta: Oszvald György

RG kemiatanar díj 8Négy kémiatanár vehette át kiemelkedő szakmai munkásságáért „A Magyar Kémia Oktatásért-díjat” a Magyar Tudományos Akadémia könyvtártermében november 10-én. Az elismerést a Richter Gedeon Alapítvány a Magyar Kémia Oktatásért kuratóriuma évente ítéli oda középiskolai és általános iskolai kémiatanároknak.

 

 

A nemzetgazdaság versenyképességének alakulása nagymértékben függ az oktatás színvonalától, hiszen az innovációs eredmények legfőbb motorja a jól képzett szakemberek teljesítménye. Éppen ezért a Richter prioritásként kezeli a magyar oktatás helyzetét, így a továbbiakban is kötelességének érzi, hogy a lehetőségeihez mérten folytassa támogató tevékenységét ezen a területen is. A Richter Gedeon Alapítvány a Magyar Kémia Oktatásért kuratóriuma 17 éve ítéli oda a rangos elismerést, a személyenként 400 ezer forintos díjat azoknak a kémia tanároknak, akik évtizedeken át tartó áldozatos munkájukkal nagymértékben hozzájárulnak a magas színvonalú szakképzéshez, kiemelt figyelmet fordítanak a kémia oktatására, megszerettetésére, valamint a tehetséges diákok felkarolására.

   

RG kemiatanar díj 106

 

    Az ünnepélyes díjátadó a már megszokott magas színvonalú műsorral fűszerezve zajlott le. Radványi Dorottya műsorvezető kedves közvetlenséggel irányította a programot, s kérte fel az alaphangulat megteremtésére Oláh Tzumó Árpád zongoraművészt, dzsessz-zongoristát. S ha már itt tartunk, engedje meg az olvasó, hogy felborítsuk a díjátadó kronológiáját!

 

 

  RG kemiatanar díj 100Az alapítvány kuratóriumának néhány hónapja új elnöke van dr. Szántay Csaba (képünk) személyében, s hivatalos minőségében először szólt a nyilvánosság előtt. Elnöki ,,szűzbeszédét" közvetlenül a négy díjazottnak mondta – természetesen nem kizárva, hogy a jelenlévőkhöz is szól – megteremtve ezzel egy egészen különleges, intim hangulatot.

  

   Bevezetőjében hangsúlyozta, kiváló oktatói munkát végző kémiatanárok nélkül nincs sikeres kutatás. Példának hozta, hogy a Richterben közel kétezer molekulát szintetizáltak az utóbbi időszakban, s ehhez felkészült kutatók kellenek. A másik oldalról, a pályázatokból megismerhető életutakról azt mondta, számára „minden vonatkozásban megdöbbentő élmény volt” az olvasásuk.

– Aki nem olvassa végig ezeket a pályázatokat, nem értheti meg, mi történik a tanári szinten. Főleg akkor, ha tudjuk, a pályázatokat volt és jelenlegi diákok, tanártársak, intézményi vezetők terjesztik fel. Megdöbbentő azt látni ezekből, hogy egyes tanárok milyen missziót végeznek, sokszor lehetetlen körülmények között – mondta.

 

   Az új elnök gondolatainak illusztrálására Radványi Dorottya felolvasott egyet a pályázatok közül. A szívhez szóló szavakat Oláh Tzumó Ákos hangulati aláfestő zongora-improvizációja tette teljessé.

 

   Mielőtt folytatódott volna a díjátadó, immár az időrendnek megfelelően, Radványi Dorottya egy különös történetet osztott meg a közönséggel. Elmondta, egykori középiskolájában a kémiatanárnője fantasztikus ötletekkel tudta motiválni még a humán beállítottságú diákokat is és „ennek a fanatizmusnak köszönhetem, hogy most felismertem az elnök úr nyakkendőjén a periódusos rendszer elemeit”. Mindenki jót derült a történeten, azon pedig jól meglepődtek, hogy Radványi bejelentette, az a bizonyos kémiatanárnő dr. Szántay Csaba édesanyja volt!

Persze, nem tudtuk megállni, hogy a díjátadó végén ne kérdezzük meg Szántay Csabát, tényleg erre a napra és kimondottan a kémia miatt vette fel a nyakkendőt. Válasza határozott „igen” volt és hozzá tette:

‒ A nyakkendőt egyszer, elég régen édesapámnak hoztam Amerikából, s a mai alkalomra kölcsönkértem tőle.

 

  RG kemiatanar díj 247Ha a tudósítás elején igényeségről, magas színvonalról írtunk, meg kell említeni, hogy a díjazottak méltatását nem más, mint Kubik Anna Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész előadása alapozta meg. Kosztolányi Dezsőnek az  édesapjáról, Kosztolányi Árpádról írt gondolatait olvasta fel. Az igézetből dr. Pellioniszné dr. Paróczai Margit, a Richter emberi erőforrás igazgatója szavai húzták ki a közönséget, jelezve, arra kéri a díjazottak volt tanítványait, köszöntsék tanáraikat! S hogy ne legyen a díjátadó meglepetések nélkül, közlünk egy különleges esetet, talán a díj életében az eddigi első ilyet.

Dr. Marosi Attila amellett, hogy pályázati ajánlója is volt Raákné Kiss Erzsébet tanárnőnek, érettségi után a nyári gyakorlatot a gyógyszercégnél töltötte, majd az egyetem elvégzése után itt helyezkedett el, s jelenleg is a Richter gyógyszergyár kutató-fejlesztője. Mondhatjuk, a kör bezárult! (képünkön balról: Radványi Dorottya, Oláh Tzumó Ákos, Kubik Anna)

 

   A diákok köszöntője után sorra vették át a kitüntetett kémia tanárok az okleveleket és a pompás virágcsokrokat. Majd a közös fotózás után a díjazottak tiszteletére rendezett állófogadásra hívták meg a vendégeket. 


rg kemia4es

2015. évi díjazottak - balról: Dr. Borbás Réka – Szent István Gimnázium, Budapest, Raákné Kiss Erzsébet ‒ Toldy Ferenc Gimnázium, Budapest, Dr. Stankovics Éva – Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola, Sós Mária – Tabán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Szeged

 

RG kemiatanar díj 240

A díjazottak méltatását IDE kattintva tekinthetik meg.

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik  –  ITT  

Fotó: 10kerkult.hu/OGY


Richter Gedeon Alapítvány a Magyar Kémia Oktatásért

Az alapítvány 1999-ben a Richter Gedeon gyógyszercég kezdeményezésével jött létre azzal a szándékkal, hogy a vezető hazai gyógyszergyártó vállalat a magyarországi kémiaoktatásban és az azzal kapcsolatos ismeretterjesztésben közvetlenül vállalhasson támogató szerepet. Az alapítvány feladatai közé tartozik többek között a kémia oktatásában kiemelkedő eredményeket elérő tanárok elismerése és díjazása. Az alapítvány „A Magyar Kémia Oktatásért-díjjal” közép- és általános iskolai kémiatanárok kiemelkedő munkáját jutalmazza. Az alapítvány céljainak megvalósítása érdekében három tagból álló kuratórium működik.
A Richter Gedeon Nyrt. társadalmi felelősségvállalása jegyében kötelességének érzi, hogy lehetőségeihez mérten támogassa a közösségi célokat: tevékenységéhez kapcsolódóan az oktatást és az egészségügyet támogatja.