AD-blacklist1

2015
szep.
30

Kismartonban csilingelnek a csengettyűsök

Írta: Oszvald György

SZtL Alt Isk forgatas 102leadMenyhárt Sándort, a Szent László Általános iskola igazgatóját egy rendkívül ötletgazdag, minden újra fogékony vezetőként ismerte meg szerkesztőségünk évekkel ezelőtt. Kezdeményezései sikeresek voltak, egy azonban kiemelkedik közülük. A kismartoni Esterházy-kastélyban való szereplésük önálló életre kelt…

 

 

Engedjék meg kedves olvasók, hogy elsőként egy hírt idézzünk az inforadio.hu hírportál tavaly novemberben írt cikkéből!

„Az Esterházy-alapítványok létrehozásának alkalmából rendezett ünnepi eseményen (2014-novemberében – a szerk.) megalapítottak egy olyan programot, amelynek célja a közép-kelet-európai térségből származó gyermekek és fiatalok támogatása főként Ottrubay Magdaléna, a nemrégiben elhunyt Esterházy Melinda hercegné sógornője által létrehozott Forrás Alapítvány segítségével. A tervek szerint 2015 nyarán rendezik meg először az Esterházy-kastély Haydn Termében azt a nagyszabású jótékonysági gálaműsort, amelyen a közép- és kelet-európai térségben többnyire már évtizedek óta nagy lelkesedéssel és jelentős sikerrel tevékenykedő gyermek- és ifjúsági szervezetek fognak bemutatkozni.” 

   SZtL Alt Isk forgatas 038

  Stábértekezlet az irodában: balról - Schneider Erika, ifj. Kerekes Zoltán, Hajsrekker Krisztina, Kerekes Zoltán

 

   Idáig a hír, azt azonban kevesek gondolták akkor, hogy az időközben őszre kitolt előadásnak kőbányai résztvevője is lesz a Szent László Általános Iskola révén. Szeptember közepén jelezte Menyhárt Sándor, hogy iskolájuk egyik kórusa ismét Kismartonba utazik majd egy fellépésre, s ehhez egy filmforgatás kapcsolódik.

– Ha érdekli magukat, szívesen látjuk riporterüket a forgatáson – invitálta szerkesztőségünket szeptember közepén.

Természetes, hogy érdekelt a hír, sőt mi több, izgalmasnak találtuk, hiszen eddig két alkalommal volt szerencsénk részt venni Eisenstadtban, a Haydn Teremben adott koncertjeiken.

 

   SZtL Alt Isk forgatas 084‒ Mit kell tudni a filmforgatásról? – kérdeztük Menyhárt Sándort.

   ‒ Kismartonba (Eisenstadt) megyünk október 9-én fellépni. Az Esterházy Magánalapítvány 5 ezer euróval támogatja a tevékenységünket egy programjuk részeként. Ottrubay Istvánnak, az alapítvány vezérigazgatójának felesége egy jótékonysági koncertet szervez hátrányos helyzetű tehetséges gyermekek javára. Ezen a koncerten több fellépő is lesz, e pillanatban Snétberger Ferenc gitárművészről és tanítványairól tudunk. (Snétberger Ferenc gitárművész vezetésével Roma Zenei Szakkollégium indult 2011-ben a tehetséges cigány gyerekek zenei képzésnek támogatására. A kollégiumban évente hatvan gyerek kap ingyenes művészeti képzést. Az oktatók között van Tony Lakatos, Szakcsi Lakatos Béla, Oláh Kálmán és sokan mások -  a szerk.). Mi a Csengettyű együttessel szerepelünk, s három számot adunk majd elő ‒ mondta.

   SZtL Alt Isk forgatas 172‒ A koncert egyik eleme, hogy egy rövidfilmmel mutatják be az iskolát, a fellépőket ‒ folytatta. ‒ Ennek a felvételeire kerül sor ezen a délutánon. Forgatnak általános jelenteket, próbát, énekórát, s ha minden igaz, Hajsrekker Krisztina tanárnő három kívánsága is szerepel majd benne. Elmondja, mire szeretné fordítani az alapítványtól kapott támogatást. Amennyire tudom, hangszerekre, formaruhára, a kórusok utazására szánná a pénzt.

 

   Dél körül megérkezett a stáb, ifj. Kerekes Zoltán rendező-operatőr, Kerekes Zoltán operatőr és Schneider Erika, az Esterházy Magánalapítvány magyarországi kulturális képviselője. Azzal kezdték, hogy egy rövid megbeszélést tartottak az igazgatói irodában, milyen helyszíneken, milyen tartalmakat vennének fel, kikkel szeretnének interjút készíteni, milyen témákról.
 

    SZtL Alt Isk forgatas 119

 

   A 10kerkult.hu egy énekórára és az iskola belső udvarán, a Menyhárt Sándorral felvett interjúra kísérte el a forgatócsoportot.  

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY